Scumpiri ale uleiului, carnii si lactatelor cu 15% in luna februarie, provocate de deprecierea leului si majorarea costurilor pentru utilitati. Daca previziunile lor se vor adeveri, aceste scumpiri s-ar putea reflecta in accentuarea cu 1,15% a inflatiei pe luna februarie 2008. Prognoza sindicatelor nu tine seama de faptul ca tarifele gazelor nu s-au modificat in ianuarie, iar leul s-a devalorizat in prima parte a lunii ianuarie doar cu 1,8%.
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a anuntat ca preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea sau uleiul, s-ar putea majora cu pana la 15%, din luna februarie. Cum cele trei grupe de produse mentionate au o pondere de 9,84% in total inflatie, inflatia aferenta lunii scumpirilor s-ar putea accelera cu 1,15%.
Frumosu a estimat o scumpire cu 10% si pentru alimentele din import, incepand de luna viitoare. Insa deprecierea leului, consemnata de la inceputul acestui an, nu a fost mai mare de 1,8%, ceea ce nu ar justifica o crestere de preturi de amplitudinea celei estimate de sindicate.
In industria alimentara, carnea si produsele lactate – ale caror preturi au fost tinute sub presiune de sarbatori, cu ajutorul hipermarketurilor – s-ar putea scumpi si din cauza crizei furajelor pentru animale. Pretul lactatelor ar urma sa creasca cu 10-15%, a anuntat Ion Balan, vicepresedintele Asociatiei Procesatorilor de Lapte. Pretul painii autohtone va depinde de cotatia internationala a graului. Aurel Popescu, presedintele Rompan, anunta, la sfarsitul anului trecut, ca eventuala scumpire a painii va fi decisa dupa o noua analiza a pretului graului de import. Potrivit Institutului National de Statistica, scumpirea alimentelor a contribuit la accentuarea inflatiei pe 2007. Astfel, inflatia de la sfarsitul anului trecut a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,64% in decembrie 2007. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, anul trecut, la alimente, care s-au scumpit cu 9,14%. Pretul painii s-a majorat cu 13,27%. Cele mai accelerate scumpiri au fost consemnate la uleiul comestibil (cu 44,1%), legume si conserve de legume (cu 26,77%).