25.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe întorc super-pensiile

Se întorc super-pensiile

1.000 de reclamanţi au obţinut sentinţe favorabile, dintre care 70 sunt definitive.

Am avut un stagiu de contribuţie de 34 de ani şi am fost decorată de preşedintele României cu Medalia naţională pentru merit clasa III-a. După recalculare, am primit o pensie de 1.200 lei pentru care m-au obligat să plătesc şi contribuţia la sănătate de 5,5%. Am câştigat la Tribunalul Dolj repunerea în plată a pensiei de serviciu dinaintea recalculării. Mi-am susţinut singură cauza, fără avocat. Am anunţat Casa de Pensii, însă aceasta refuză să-mi dea pensia înapoi. Aştept recursul, nu voi face plângere penală, însă nu mi se pare normal ca după ce am muncit o viaţă întreagă şi mi s-au recunoscut anumite drepturi, mai mult, m-au şi decorat, să se caute acum fel de fel de subterfugii pentru a mi se recalcula pensia”, povesteşte L.B., o fostă grefieră din Craiova, care preferă să nu-i fie publicat numele întreg şi care a recâştigat o pensie specială de 2660 de lei.

Este doar una dintre peste 1.000 de sentinţe favorabile, dintre care 70 definitive, obţinute de piloţi, grefieri, deputaţi, diplomaţi, care au rămas fără pensiile speciale şi au primit în schimb unele mai mici, recalculate după principiul contributivităţii.

În motivările sentinţelor, instanţele de judecată au reţinut în special prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în sensul că „dreptul la pensie al reclamantului este bun” şi au constatat că „o reducere substanţială a nivelului pensiei ar putea fi considerată ca afectând substanţa dreptului de proprietate şi chiar a însuşi dreptului de a rămâne beneficiar al sistemului de asigurare la bătrâneţe”.

Cum s-au făcut reducerile de salarii şi pensii

Statul spera să obţină o economie de aproximativ 60 de milioane euro pe an din eliminarea pensiilor speciale. Anul trecut, Guvernul a convenit cu FMI reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi desfiinţarea pensiilor de serviciu, urmată de recalculare după principiul contributivităţii. În luna iunie, prevederile legilor austerităţii au fost atacate la Curtea Constituţională, care a decis că reducerea pensiilor cu 15 la sută şi recalcularea pensiilor speciale ale magistraţilor sunt neconstituţionale.

În schimb, magistraţii au stabilit că sunt constituţionale reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută, precum şi recalcularea celorlalte pensii speciale. A urmat reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor de serviciu (altele decât ale magistraţilor). În luna septembrie 2010, pensionarii care aveau pensii de serviciu şi proveneau din Justiţie, aviaţie, diplomaţie, Camera Deputaţilor etc. au primit primele pensii recalculate, iar unii dintre ei au început să deschidă procese. Apoi, în luna ianuarie o parte din foştii pensionari care lucraseră în sistemul de apărare au primit pensiile diminuate.

„În luna septembrie 2010, am primit prima decizie de recalculare a pensiei. Am contestat decizia la tribunal în termenul prevăzut de lege. În luna februarie, prin hotărâre definitivă s-a anulat decizia de recalculare a pensiei. Am anunţat Casa de Pensii şi aştept să-mi primesc înapoi pensia de serviciu”, spune o altă fostă grefieră, Antoaneta Ştefan. Pensionarii care au câştigat până acum în instanţă repunerea definitivă şi irevocabilă în plată a pensiilor de serviciu fac parte din categoria celor care nu provin din sistemul de apărare, mai precis sunt foşti piloţi, grefieri, deputaţi, diplomaţi etc.

Până în prezent nu există încă sentinţe definitive şi irevocabile pentru pensionarii militari (Ministerul Administraţiilor şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază etc.) aceştia primind deciziile de recalculare a pensiilor mai târziu decât cei din categoria civililor. Însă şi din categoria militarilor există sute de cazuri în care s-au obţinut fie sentinţe executorii (există termene fixate pentru recurs), fie repunerea în plată a pensiilor de serviciu prin ordonanţe preşedinţiale.

Contestaţii în instanţă

În cazul foştilor angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, din luna martie, aceştia au început să primească decizii de revizuire a pensiilor (potrivit Ordonanţei nr 1 din 2011), deşi iniţial au fost ocoliţi de recalcularea pensiilor. Pe măsură ce sosesc aceste decizii de revizuire a pensiilor, vor fi făcute contestaţii în instanţă, spune av. Gheorghe Piperea. Trebuie menţionat faptul că, la sfâr¬şitul anului trecut, mai mulţi pensionari din Securitate şi SRI au dat în judecată Guvernul şi au obţinut în instanţă suspendarea recalculării pensiilor.

Avocatul Victor Ciorbea, de la Societatea de Avocatură „Ciorbea&Ciorbea” şi care reprezintă în instanţă interesele a 5.000 de persoane afectate de recalcularea pensiilor, susţine că la nivelul întregii ţări sunt zeci de cazuri de sentinţe definitive şi irevocabile de repunere la plată şi aproape o mie de sentinţe definitive cu titlu executoriu.

„Până în prezent sunt 64 de persoane care au sentinţe definitive şi irevocabile de repunere în plată a pensiilor de serviciu. Sentinţele au fost menţinute şi la Curtea de Apel, deci sunt irevocabile. Numărul loc creşte de la o zi la alta, pe măsură ce se judecă în instanţe. De asemenea, aproape 500 de pensionari au câştigat, provizoriu, prin ordonanţe preşedinţială şi mai sunt peste 400 de pensionari care au câştigat în prima instanţă la tribunale. Sunt şi persoane, în ţară, care au pierdut procesele, dar se pot adresa la CEDO”, a precizat av. Victor Ciorbea. Deşi în mai multe judeţe Casele de Pensii au respectat deciziile tribunalelor de repunere în plată a pensiilor dinaintea recalculării există şi cazuri în care aceste hotărâri sunt interpretate aleatoriu.

Militari şi civili

Practic, procedura de recalculare a pensiilor de serviciu s-a efectuat într-o primă etapă pentru două mari categorii: una a civililor (sunt incluşi grefieri, aviatori, diplomaţi, parlamentari etc.), şi o altă categorie a personalului provenit din sistemul de apărare (SRI, MAN, MAI, SPP, SIE etc.).

Pentru militari, în prima fază au sosit deciziile de recalculare a pensiilor care au fost contestate de unii pensionari. În ianuarie, pensiile au fost micşorate fără să existe un act administrativ. Plata pensiilor s-a făcut fără să existe decizii pentru toată lumea. După ce autorităţile şi-au dat seama că este o greşeală, au revenit cu Ordonanţa nr. 1 din 2011. Din luna martie au început să sosească la foştii militari deciziile de revizuire, potrivit reprezentanţilor Sindicatului cadrelor militare disponibilizate şi în rezervă.

„În luna ianuarie cadrelor militare li s-au acordat pensiile recalculate, însă autorităţile şi-au dat seama că sunt greşeli clare şi au revenit în februarie acordând pensia din decembrie. În schimb, în ultima zi a lunii ianuarie s-a dat o ordonanţă în care se preciza că, într-o primă fază, militarii îşi vor reprimi drepturile normale, integrale, urmând ca apoi să se dea noi decizii”, a precizat Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate.

În cazul personalului civil, deciziile de recalculare au fost trimise înaintea celor din categoria militarilor, şi aşa se şi explică de ce există mai multe procese câştigate de cei din prima categorie.

Nu au primit încă decizii

Între categoriile care beneficiază de pensii de serviciu există unele discriminări care decurg din aplicarea legii. Astfel, dacă pentru cadrele militare se acordă un termen de cinci luni pentru recalcularea pensiilor, la celelalte categorii (piloţi, grefieri, diplomaţi, angajaţi de la Camera Deputaţilor) termenul este de doar o singură lună. Ulterior, termenul de cinci luni acordat pentru cadrele militare a fost mărit printr-o ordonanţă cu încă un an.

Reprezentantul Sindicatului cadrelor militare în rezervă, av. Costel Gîlcă, susţine că „nu toate persoanele care au primit în ultimele luni pensii diminuate, au primit şi deciziile” care să ateste baza legală.

„Din datele pe care le avem rezultă că putem discuta de un procent de aproape 80% din totalul militarilor, care nu au primit deciziile de diminuare a pensiilor”, ne-a declarat av. Costel Gâlcă, prin a cărui cabinet de avocatură s-au depus contestaţii în instanţă a deciziilor de recalculare a pensiilor pentru nu mai puţin de 11.000 de persoane.

La instanţele judecătoreşti, au fost depuse până în luna martie nu mai puţin de 20.000 de cereri pentru redobândirea pensiilor de serviciu, contestându-se procedura de recalculare. După Ordonanţa nr. 1 din februarie, de revizuire a pensiilor aproape toţi cei care au depus cererile de contestare a recalculărilor vor depune şi contestaţii privind revizuirea.

„Este foarte posibil ca în perioada următoare, la instanţe să ajungă peste 40.000 de dosare ale pensionarilor care îşi cer înapoi pensiile de serviciu, mai ales că din luna martie au început să sosească deciziile de revizuire a pensiilor”, a concluzionat av. Costel Gîlcă.

45 de zile pentru contestaţie

Deocamdată, doar pensionarii care s-au adresat instanţelor de judecată îşi pot redobândi pensiile de serviciu în baza unei sentinţe de repunere în plată.

„Există un termen comunicat de 45 de zile în care persoanele care au pensii de serviciu pot contesta decizia. Dacă nu te adresezi instanţei de judecată, deocamdată nu ai cum altfel să-ţi recapeţi pensia dinaintea recalculcării”, a precizat av. Costel Gâlcă.

Procesele câştigate până în prezent de pensionarii care au avut pensii de serviciu au avut loc la instanţele din ţară, în Bucureşti nefiind câştigate astfel de procese. În general, astfel de procese au termene lungi şi din totalul dosarelor la nivel de ţară doar o parte sunt în stare de judecată la tribunale.

La nivel naţional, prin ordonanţe preşedinţiale şi prin contestaţii de anulare a deciziilor noi, în aproape o mie de cazuri s-a revenit, temporar, asupra deciziilor de recalculare a pensiilor de serviciu.

„În luna ianuarie cadrelelor militare li s-au acordat pensiile recalculată, însă autorităţile şi-au dat seama că sunt greşeli clare şi au revenit în februarie acordând pensia din decembrie.” MIRCEA DOGARU, preşedintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate

Cele mai citite

Salturi semnificative pentru jucătoarele românce în clasamentul WTA!

Româncele au urcat în clasamentul WTA în urma turneului de la US Open. Luni, 9 septembrie, clasamentul WTA a fost actualizat, aducând schimbări notabile pentru...

Pierderile din escrocheriile cripto au crescut cu 45% în 2023, spune FBI

Pierderile din fraudele și escrocheriile legate de criptomonede au crescut cu 45% în 2023 față de 2022, ajungând la peste 5,6 miliarde de dolari,...

Kremlinul e de acord cu propunerea de pace a lui Olaf Scholz, dar vrea SUA să participe acolo

Kremlinul a transmis luni că nu respinge propunerea cancelarului german Olaf Scholz ca Rusia să participe la o viitoare conferinţă pentru pace în Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă