Inflatia anuala a urcat la 4,74% in decembrie
» Tigarile au generat peste o treime din nivelul inflatiei in 2009.
Preturile de consum au avansat in decembrie cu 0,32%, iar inflatia anuala pe 2009 a ajuns la 4,74%, astfel ca BNR si-a ratat obiectivul de inflatie pentru al treilea an consecutiv. Totusi, daca producatorii de tigari nu ar fi apelat la scumpirile produselor din tutun in ultimele trei luni ale anului, pentru a evita o scumpire-soc in ianuarie, BNR si-ar fi atins tinta, pentru ca inflatia anuala ar fi coborat spre 4,15%. Analistii spun ca procesul dezinflationist se va relua pana in martie, ceea ce va permite BNR sa opereze o noua taiere a dobanzii-cheie in februarie, cu 0,25-0,5%.
"La un moment dat, inflatia era in tinta BNR, insa calculele au fost stricate de scumpirile la tigari din ultimele trei luni, anticipand cresterile de accize de la 1 ianuarie. Cel mai important lucru e ca dezinflatia s-a consolidat. E posibil sa vedem inflatia coborand spre 3,5% pana in iunie si sa incheie anul intre 3,5 si 4%, ceea ce inseamna o incadrare in tinta BNR pe 2010. Sunt insa multe preturi exogene, cum ar fi tigarile, care nu tin de BNR", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. Dumitru se asteapta ca banca centrala sa reduca din nou dobanda de politica monetara in februarie, cu 0,25-0,5%, nivelul depinzand si de evolutia cursului de schimb.
Inflatia din decembrie s-a datorat, in principal, cresterii preturilor la grupa produselor nealimentare (cu 0,54%) si scumpirii alimentelor (cu 0,34%). Tarifele la servicii s-au redus cu 0,25%. Cele mai importante scumpiri din decembrie s-au inregistrat la tigari (cu 3,58%), la legume (cu circa 3%) si la oua (cu 4,63%). Ieftiniri mai importante s-au consemnat la citrice (cu 3,57%), precum si la telefon si bilete de avion (cu 1,43%) – in linie cu evolutia cursului de schimb.
Inflatia, sub presiunea preturilor administrate in 2010
"Probabil, in perioada urmatoare o sa vedem inflatia coborand sub 4%. Procesul de dezinflatie se va relua, dar asta nu inseamna prea mult, pentru ca preturile administrate (ex.: la gaze si energie), care nu s-au majorat in 2009, fiind an electoral, e posibil sa creasca in a doua parte din 2010, iar BNR va rata iar tinta. Sunt probleme structurale ale economiei, cum ar fi situatii de cvasimonopol, care nu tin de BNR", e de parere Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. El crede ca BNR va taia in februarie inca 0,5% din dobanda-cheie.
Tablou pe 2009
Potrivit Statisticii, preturile alimentelor aproape ca au stagnat per ansamblu anul trecut (avans de doar 0,38%), in timp ce grosul inflatiei anuale a fost dat de scumpirile marfurilor nealimentare (cu 7,72%) si de majorarea tarifelor la servicii (cu 6,86%).
Cea mai mare scumpire, de departe, s-a inregistrat la tigari, cu 38,6%, produs care a generat astfel peste o treime din nivelul inflatiei anuale (1,77% din 4,74%). Scumpiri semnificative au suferit si tarifele la salubritate (cu 15%), precum si preturile la combustibili (cu 13%). "Nu BNR a ratat tinta de inflatie, ci Romania. Daca dam la o parte tigarile, ale caror preturi nu tin de BNR, inflatia ar fi mai mica de 3% in 2009, sub tinta bancii centrale, de 3,5%", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.