8.7 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScumpirea alimentelor, colectia de toamna-iarna

Scumpirea alimentelor, colectia de toamna-iarna

In aceasta vara inundatiile au fost percepute prin prisma caselor si gospodariilor distruse si a miilor de sinistrati ramasi fara agoniseala de-o viata. Din toamna insa, sau chiar mai devreme, efectele stihiilor naturii se vor simti in buzunarul fiecarui roman. Deja la nivelul producatorilor problemele nu au intarziat sa apara: zaharul s-a scumpit, fabricile de conserve lucreaza la numai 10% din capacitate si nici painea nu va scapa de urgia scumpirilor.

Nu sunt materii prime pentru conserve

Din cauza lipsei de materii prime fabricile romanesti de conserve lucreaza in momentul de fata la numai 10% din capacitate, spune presedintele patronatului Romconserv, Aurel Tanase.
In afara de inundatii, lipsa materiilor prime are si alte cauze, Tanase mentionand in acest sens inexistenta marilor ferme de productie de legume. „Pentru aprovizionarea fabricilor de conserve este nevoie de ferme cu suprafete cultivate mari. Pe de alta parte, de exemplu, rosiile trebuie sa fie de o anumita calitate: cu pulpa tare si cu putine seminte pentru a putea fi procesate”, spune Aurel Tanase. Pentru aprovizionarea unei fabrici de conserve de capacitate medie spre mare, cum este cea de la Buzau, care proceseaza 8.000 tone de rosii pe sezon, este necesara o ferma care sa cultive aproximativ 300 ha cu tomate.

Tarife mari la utilitati

Daca nu sunt inundatii si este seceta, intervine o cu totul alta problema, si anume insuficienta sistemelor de irigatii, dublata de tariful mare perceput pentru furnizarea apei. Pentru un hectar de legume sunt necesari aproximativ 1.000 mc de apa la fiecare udare, „distractie” care costa cinci milioane de lei. Daca luam in calcul ca pentru fiecare sezon hectarul respectiv trebuie udat de cinci sau chiar sase ori, rezulta ca numai apa va incarca factura cu 30 milioane de lei vechi.
Din aceste cauze anul acesta pretul materiei prime a fost extrem de ridicat. De exemplu, rosiile au putut fi cumparate en gros cu 15-20.000 de lei vechi kilogramul. Aceasta in conditiile in care, pentru ca procesarea sa fie eficienta, pretul ar fi trebuit sa fie de numai 3-4.000 de lei vechi/kg, a adaugat presedintele patronatului Romconserv.

Recolta de grau, aproape compromisa

Din cele sase milioane de hectare cultivate la sfarsitul lunii iulie erau afectate din cauza ploilor si a inundatiilor circa 200.000 ha de grau, 40.000 ha de porumb si 30.000 ha de floarea-soarelui. Recolta de grau pare sa fie totusi buna sub aspect cantitativ, dar nu acelasi lucru se poate spune si sub aspect calitativ. Potrivit lui Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicale Agrostar, aproape 90% din cultura este compromisa din cauza a trei factori: inundatiile, ploile abundente, care au condus la incoltirea in spic a graului, si fuzalioza, boala care a atacat pana acum 30% din culturi. Desi s-au recoltat aproape 90% din cultura, deocamdata pe piata nu se gaseste grau de panificatie din noua recolta, ci numai grau furajer, la preturi care cu greu depasesc 2.000 lei/kg.

Si zaharul se scumpeste

In ciuda ploilor si inundatiilor care au afectat tara in ultimele luni, agricultorii se asteapta la o recolta buna de sfecla de zahar. Potrivit lui Ioan Armeanu, presedintele Patronatului Zaharului, anul acesta s-au cultivat peste 21.000 de hectare cu sfecla, comparativ cu numai 9.000 anul trecut, fiind asteptata o productie de circa 80.000 tone de zahar, insa de o calitate mai slaba decat in mod normal. Vestea proasta este insa ca pretul zaharului va creste in perioada ce vine ca urmare a cresterii cotatiilor internationale, dar si a majorarii tarifelor la utilitati. Pentru tara noastra necesarul intern se ridica la circa 550.000 de tone, cea mai mare parte fiind asigurata din importurile de zahar alb si brut, care ulterior sunt prelucrate.

Graul vine din Ungaria

In stocurile din silozuri se mai afla circa 800.000 de tone de grau de panificatie din recolta anului trecut, dar acestea se vor epuiza destul de repede, avand in vedere ca ceea ce se recolteaza acum cu greu poate fi utilizat in panificatie. In aceste conditii, singura salvare raman importurile. Primele cantitati din import au intrat deja in tara, ele fiind aduse din Ungaria, si se vand la pretul de 4.000 lei/kg. Urmatorul pas va fi scumpirea produselor de panificatie.

Pretul painii, pregatit sa salte

Luand in calcul ca pentru acoperirea necesarului de consum graul de panificatie va fi adus din import la preturi ce vor varia intre 4.000 si 5.000 lei/kg, reprezentantii Agrostar anticipeaza ca painea se va scumpi in medie cu 7-10 procente, in functie si de regiune. Ei avanseaza chiar si un termen pentru scumpirea painii: maximum doua luni.

Cele mai citite

Elias Charalambous, rezervat după victoria lui FCSB. „Nu înseamnă nimic că suntem pe primul loc”

FCSB s-a impus cu 2-1 împotriva celor de la FC Botoșani, în etapa a 19-a din Liga 1, și a urcat pe primul loc...

Bursa de Valori București în creștere: Indicele BET urcă cu 2,3%, toate companiile majore pe plus

Luni dimineață, Bursa de Valori București (BVB) continuă trendul ascendent început săptămâna trecută, cu indicele principal BET în creștere cu 2,3%. Avansul vine pe fondul...

PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale încep negocierile pentru formarea Guvernului

Cele cinci formațiuni vor merge în fața președintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru a obține nominalizarea unui premier PSD, PNL, USR, UDMR și...
Ultima oră
Pe aceeași temă