4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScaderea consumului de electricitate pune presiune pe tarife

Scaderea consumului de electricitate pune presiune pe tarife

» Pana la sfarsitul lunii martie, ANRE va anunta daca se vor opera modificari ale tarifelor practicate de producatorii de energie electrica.

» Transelectrica estimeaza investitii de 2,4 miliarde euro in reteaua de electricitate pana in 2014.

Scaderea consumului de energie electrica, semnalata in ultimele luni ale anului trecut pe fondul inchiderii mai multor capacitati de productie din industrie, ar putea conduce la o crestere a tarifelor, deoarece costurile fixe din industria energetica vor fi suportate de mai putini consumatori, potrivit reprezentantilor Transelectrica. Totodata, inca de la finalul anului trecut, producatorii (CEZ Romania) au solicitat o majorare a tarifelor cu 9% din 2009, pentru a-si putea acoperi investitiile, cresterile salariale si cheltuielile de mentenanta. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) mentioneaza ca tarifele de transport si distributie a energiei electrice sunt ajustate conform procedurii doar la 1 ianuarie si sunt fixe pe toata perioada anului. Singurele tarife care ar putea creste sunt cele ale producatorilor, potrivit ANRE, care urmeaza sa se pronunte in acest sens pana la sfarsitul acestei luni.

Consumul de energie electrica a scazut cu 9,6% in ultimele doua luni ale anului trecut, pentru ca mai multi consumatori industriali si-au inchis capacitatile de productie, a declarat ieri Adrian Baicusi, noul director general al Transelectrica. De asemenea, exportul de energie electrica s-a comprimat cu circa 30%. "Daca iarna trecuta, pe varf, exportam in jur de 1.000 MW, iarna aceasta, in perioada de varf, exportul s-a cifrat la 700 MW. Pe medie, in ultimele doua luni exportul s-a redus de la 750 MW la 550 MW", a spus Razvan Purdila, directorul de dezvoltare a afacerilor Transelectrica. In plus, scaderea consumului de energie electrica ar putea atrage majorarea tarifelor de transport practicate de Translectrica, deoarece in aceasta industrie costurile fixe sunt mari, precizeaza Purdila. "Noi am solicitat inca de anul trecut un tarif de 17 lei/MWh, dar nu ni s-a aprobat decat 16,13 lei/MWh. Sunt convins ca pana la urma se va ajunge la o solutie inteligenta", a spus oficialul Transelectrica.

Reprezentantii ANRE lasa sa se inteleaga ca eventualele pierderi ale Transelectrica, pe fondul scaderii cantitatii transportate, se vor recupera in anul urmator. "Nu au cum sa solicite majorarea tarifului de transport, pentru ca acesta se ajusteaza doar de la 1 ianuarie in fiecare an. Daca vor avea cheltuieli mai mari, acestea se vor recupera in anii urmatori", a explicat Nicolae Opris, vicepresedinte al ANRE. Purdila a adaugat ca pretul energiei depinde si de gradul de transparenta din tranzactiile cu energie. "Atat timp cat noi cumparam de pe OPCOM cu 250 lei/MW, iar Luxten cumpara cu putin peste 100 lei/MW de la Hidroelectrica, e o problema. Depinde daca aceste contracte pe 10 ani cu «baietii destepti» vor fi reinnoite sau daca vor veni niste avocati si mai destepti care sa realizeze un bypass", a precizat Purdila.

"Singurii care ar putea sa ceara o majorare de tarife ar fi producatorii, in cazul in care ar fi afectati. Deocamdata, in ceea ce priveste piata reglementata a energiei, nu am observat variatii semnificative care sa conduca la corectii majore de tarife. Noi oricum scontam pe scadere si acesta se mentine in limite. Vom face o analiza pana la sfarsitul lunii martie, sa vedem cum a variat consumul, si vom vedea daca de la 1 aprilie se impun ajustari de tarife. Piata libera, care include si contractele de export, nu intra in atributiile noastre. Isi asuma singuri riscul", a conchis Opris.

» Investitii de 2,4 miliarde lei in reteaua electrica
Conform strategiei in domeniul energiei, reteaua nationala de electricitate necesita investitii de doua miliarde euro, pentru 2007-2014. Reprezentantii Transelectrica spun ca suma este subevaluata, iar estimarile proprii ale companiei prevad un volum de investitii cu 15-20% mai mare. Pentru acest an, golul de finantare al Transelectrica este de 37 milioane lei, care ar putea fi acoperit printr-un credit bancar, restul investitiilor fiind acoperite din surse proprii rezultate din capitalizarea investitiilor din ultimii ani.

Cele mai citite

ANSVSA, recomandări pentru achiziționarea și păstrarea alimentelor de origine animală în perioada sărbătorilor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avertizează populația cu privire la riscurile asociate cumpărării și depozitării alimentelor de origine animală, în...

Pentru a 12-a noapte consecutivă mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului din Tbilisi

Mii de georgieni pro-UE s-au adunat luni în faţa clădirii Parlamentului de la Tbilisi pentru o a 12-a noapte consecutivă de proteste față de...

Piața datoriilor structurate din SUA crește accelerat, depășind nivelurile record din 2021

Pe fondul cererii în creștere pentru randamente superioare, piața produselor financiare structurate din SUA a atins noi recorduri în 2024, cu un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă