Sindicatele au cerut vineri, în discuţiile cu premierul Emil Boc, creşterea salariului minim pe economie la 750 lei, în timp ce propunerea guvernului a fost de creştere a acestuia de la 600 la 640 lei, potrivit Agerpres.
Potrivit liderilor sindicali, care au participat vineri la o întâlnire cu şeful guvernului, discuţiile pe marginea acestui subiect, dar şi a legii de salarizare, vor continua luni după-amiaza, la sediul Ministerului muncii după o consultare prealabilă a premierului cu partidele din coaliţia de guvernământ.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că menţinerea salariului minim la un nivel scăzut reprezintă o formă mascată de menţinere a evaziunii fiscale.
‘Faimoasa Lege 330 va deveni istorie, amintire, pentru că în cursul lunii septembrie va fi înlocuită cu alta. Salariile din 2009 nu vor fi salarii de referinţă pentru 2011, ci vor fi actualele salarii diminuate. În privinţa posibilităţii creşterii salariilor, aceasta trebuie să se subscrie la două obiective certe: fondul de salarii de 39 miliarde lei şi cei 1,39 milioane salariaţi. Pe cale de consecinţă, se vor putea face câteva corecţii pentru cei din partea de jos a grilei (…). Ni s-a propus un indice de referinţă pentru 2011 în loc de 600 unul de 640. Am spus că menţinerea la nivel scăzut a salariului minim reprezintă o formă mascată de menţinere a evaziunii’, a explicat Costin.
Acesta a subliniat că circa o treime dintre cei care lucrează legal în România sunt plătiţi la un nivel salarial foarte scăzut, ‘e un fel de zonă gri, pentru că primesc restul de bani în plic’.
Preşedintele BNS a mai afirmat că la Ministerul Finanţelor există mai multe modele de calcul, care vor fi prezentate luni sindicatelor, şi atunci se va putea vedea până unde se poate merge pe grila de salarii.
De asemenea, preşedintele Confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că salariul mediu ar trebui să fie stabilit, conform noii legi speciale de salarizare, la 750 de lei pentru eliminarea muncii la negru.
„Salariul minim la nivelul economiei naţionale trebuie să ajungă undeva la 750 – 800 de lei pentru a putea combate munca la negru sau munca gri. Am sugerat premierului să se gândească la un salariu minim de 750 de lei, ceea ce ar reconfirma acodul încheiat de guvern şi sindicate în 2008”, a spus Hossu.
Acesta a precizat că sindicatele au discutat cu şeful Executivului propunerea de creştere substanţială în 2011 a salariului minim pe economie, la 860 de lei, respectiv 40 la sută din salariul mediu.
„Trebuie măcar să ajungem la cel puţin 750 – 800 lei pentru a combate munca la negru şi să ajungem la un salariu minim de 50 la sută din salariul mediu în 2015. Premierul va discuta luni în partid şi ulterior ne va da un răspuns la această sugestie”, a explicat liderul sindical.
Acesta a precizat că sindicatele au respins propunerea Executivului cu privire la legea unică de salarizare, care propune inclusiv o variaţie a nivelului de salarizare în funcţie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii.
„Este o propunere inacceptabilă, pentru că se încalcă orice răspundere a angajatorului faţă de salariaţi”, explicat Bogdan Hossu.
Liderul sindical a conchis că dacă se stabileşte un salariu minim de 750 – 800 lei, sindicatele doresc ca în legea salarizării unice pe 2011 să fie îngheţate salariile actuale pentru cei cu salarii mari, şi să fie majorate substanţial salariile mici.