-0 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInvestigații România LiberăSalariile directorilor unor mari bănci din SUA mai importante decât programul de...

Salariile directorilor unor mari bănci din SUA mai importante decât programul de salvare

În urma crizei financiare, câteva bănci americane foarte mari au fost exceptate de la programul guvernamental de salvare înainte de a se întoarce la o poziţie de securitate financiară completă, în parte pentru că au vrut să evite restricţiile asupra veniturilor directorilor lor, potrivit unui raport de supraveghere al programului guvernamental, citat de Huffington Post.

Citigroup, Wells Fargo, PNC şi Bank of America au reuşit să se sustragă programului federal de salvare la începutul lui 2009, deşi conducerea Băncii Federale şi Federal Deposit Insurance le-au recomandat să urmeze nişte măsuri suplimentare pentru consolidarea activelor, mai scrie raportul.

Autorităţile de reglementare, inclusiv Trezoreria şi Banca Federală şi-au “relaxat” în cele din urmă criteriile pentru a lăsa băncile să iasă din program, spune raportul, rămânând însă întrebări legate de modul în care băncile şi-au întărit suficient participaţiile pentru a fi capabile să reziste unei alte crize a sistemului.

“În cele din urmă, autorităţile de reglementare au cedat presiunilor” şi au lăsat aceste bănci să plece mai devreme din program a spus Christy Romerp, autorul raportului, pentru Huffington Post.

Romero a mai spus că în eventualitatea apariţiei unei alte unde de şoc foarte multe bănci ar putea rămâne cu prea puţin capital pentru a putea suporta, existând posibilitatea să “declanşeze o avalanşă de consecinţe grave pentru economie în ansamblu”.

Documentul nu face decât să întărească percepţia generală că încercarea guvernului de a salva Wall Street-ul nu a fost decât o scurgere de miliarde de dolari din fondurile plătitorilor de taxe fără a se putea obţine nişte schimbări de durată, în schimb au rezultat foarte multe instituţii capabile să continue să opereze la fel de mult ca şi înainte de declanşarea crizei.

Potrivit raportului, multor bănci foarte mari li s-a permis să iasă din program după ce şi-au plătit împrumuturile guvernamentale chiar înainte de a-şi reveni complet. În 2009, aceste patru bănci, ar fi încercat insistent să fie scoase din program, înainte de termen, susţinând că programul de bailout atârnă ca un stigmata supra lor, iar încrederea investitorilor în stabilitatea lor ar fi mult mai scăzută.

După mai multe insistente, procesul prin care cele patru bănci au părăsit programul de salvare a fost “ad hoc şi inconsistent”, mai arată raportul.

Cele mai citite

Evenimente pentru creștinii ortodocși, de Sfântul Andrei

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor.Cu acest prilej, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia Sfânta...

Consulul general al României la Cernăuți a acordat diplome de excelență jurnaliștilor români de război

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, le-a acordat, miercuri, în cadrul unei ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă...

Este oficial: România nu intră în Schengen în acest an

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă