Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) avertizeaza autoritatile de la Bucuresti ca bugetul de austeritate pentru 2009 ar putea fi pus in pericol de presiunile sociale, precum si de previziunile nerealiste de crestere economica.
Bugetul Romaniei, aprobat acum doua saptamani, prevede un deficit bugetar de 2% in 2009. "Problema este, in primul rand, ca se bazeaza pe previziuni macroeconomice prea optimiste si, in al doilea rand, ca va fi dificil de respectat", a atras atentia Marko Mrsnik, analist al S&P. El a aratat ca soliditatea coalitiei guvernamentale va fi testata, intrucat masurile de austeritate vor fi sub posibile presiuni sociale, exercitate pentru atenuarea efectelor recesiunii.
In octombrie 2008, S&P a retrogradat Romania la categoria "junk" (tara riscanta pentru investitii), cu perspectiva negativa, in lipsa masurilor de reducere a deficitului extern, care a lasat economia vulnerabila la criza de pe piata creditelor.
Mrsnik a spus ca mentine atat ratingul Romaniei, cat si perspectiva acestuia, afirmand ca alegerile prezidentiale care vor avea loc in acest an reprezinta un alt risc pentru austeritatea bugetara.
Analistul S&P s-a declarat sceptic in privinta capacitatii Romaniei de a obtine cresterea economica prognozata de autoritati, de 2,5%. Mrsnik anticipeaza pentru acest an o contractare cu 0,8% a economiei romanesti, comparativ cu estimarea anterioara, care prevedea un avans de 0,8%, in special pe fondul inrautatirii mediului economic extern. De asemenea, analistul se asteapta ca deficitul bugetar sa se adanceasca la 6,2%, iar inflatia sa ajunga la 5,3%.
Un posibil acord cu FMI ar demonstra ca Guvernul vrea sa aplice politicile adecvate pentru stabilizarea economiei, dar restrictiile bugetare incluse intr-un astfel de acord ar slabi coalitia prin amplificarea nemultumirilor sociale, a spus Mrsnik. El nu a exclus posibilitatea ca eventualele restrictii bugetare ale unui acord cu FMI sa creeze o ruptura in coalitia PDL-PSD.
In opinia analistului S&P, cel mai probabil, Romania va intra in zona euro dupa 2015, comparativ cu 2014, care este tinta oficiala.