3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeInvestigații România LiberăRusia are în vizor sectoare strategice ale economiei româneşti

Rusia are în vizor sectoare strategice ale economiei româneşti

Rusia îşi propune să contribuie la consolidarea investiţiilor ruse în sectoarele strategice ale economiei româneşti, în primul rând în domeniul petrolier şi energetic, dar şi în cel metalurgic, inclusiv prin participarea la privatizarea întreprinderilor de stat care mai există în România, scrie NewsIn.

România figurează ca subcapitol separat în lista obiectivelor de interes pentru Federaţia Rusă, potrivit unui document postat pe site-ul MAE rus. Documentul, aprobat de preşedintele Dmitri Medvedev, constituie o propunere de schimbare a doctrinei de politică externă a Moscovei, care să ţină seama de motivaţii economice. “Criza a demonstrat că Rusia nu se poate dezvolta singură – trebuie să se sprijine pe cineva”, a spus o sursă din ministerul rus de Externe, citată de ediţia în limba rusă a revistei Newsweek.

Proiectul intitulat “Programul pentru folosirea eficientă şi sistematică a factorilor de politică externă pentru dezvoltarea pe termen lung a Federaţiei Ruse” prevede consolidarea relaţiilor cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, descrise drept partenerii preferabili. Principalul motiv pentru această schimbare neaşteptată în politica externă rusă, în special în ceea ce priveşte Occidentul, îl reprezintă nevoia de investiţii pentru modernizarea economiei şi infrastructurii.

Rusia îşi propune crearea aşa-numitelor “alianţe pentru modernizare” cu partenerii cei mai importanţi din Europa şi cu UE în ansamblu, folosirea potenţialului tehnologic american şi depăşirea restricţiilor care se mai menţin încă în SUA în privinţa transferului de tehnologii superioare către Rusia, formarea de parteneriate sau alianţe tehnologice cu ţări ca Brazilia, India, China, Coreea, Singapore.

Instituţiile abilitate din Federaţia Rusă ar urma să elaboreze o listă de tehnologii şi procese tehnologice de care dispun partenerii externi şi care prezintă interes pentru Rusia. Programul vorbeşte şi despre necesitatea identificarii inclusiv a tehnologiilor avansate aflate în dotarea nu doar a companiilor de stat, ci şi private, din mediul ştiinţific, de cercetare şi academic.

România figurează ca subcapitol separat în lista obiectivelor de interes pentru Federaţia Rusă, documentul subliniind necesitatea de a contribui la fortificarea business-ului rusesc în sectoarele strategice ale economiei româneşti, în primul rând în complexul petrolier şi energetic, în metalurgia feroasă şi neferoasă, inclusiv prin participarea la privatizarea întreprinderilor de stat care încă funcţionează în România.

Altă prioritate în relaţiile cu România este amplificarea cooperării în sectorul de gaze, inclusiv asigurarea tranzitului gazelor ruseşti pe teritoriul României, dar şi construirea şi exploatarea depozitelor subterane de gaze pe teritoriul românesc.

Moscova îşi mai propune că contribuie la realizarea proiectelor comune în domeniul energetic – participarea companiilor ruseşti la reconstruirea şi modernizarea capacităţilor româneşti producătoare de energie care lucrează în baza echipamentelor ruseşti (sovietice), construirea în România de centrale termoelectrice de generaţie nouă cu exploatarea lor ulterioară comună, implicarea companiilor ruseşti în construirea celei de-a doua centrale nucleare, punerea la punct a unui sistem de tranzit prin România a curentului electric către state terţe.

În relaţiile cu România, Moscova îşi mai propune să contribuie la semnarea unui acord pentru protejarea proprietăţii intelectuale, iar în paralel să obţină reglementarea cât mai rapidă a problemei fabricării în România – în baza licenţelor fostei URSS – a produselor cu destinaţie militară.

Cele mai citite

Cine este directorul de la ANSVSA care a primit de cinci ori aviz ORNISS negativ

Un document intern al Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) scoate în evidență o situație incredibilă în care se află...

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...
Ultima oră
Pe aceeași temă