9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInvestigații România Liberă"Romanul e flexibil si dornic de munca"

“Romanul e flexibil si dornic de munca”

Cristian Gheorghe, expert in HR, contureaza portretul salariatului: creativ, adaptabil, dar nu prea preocupat de dezvoltarea personala.

In contextul economic actual, spune Cristian Gheorghe, general manager la Business Intelligence Alliance, companie specializata in recrutare si administrare de personal, beneficiile care se adaugau candva in pachetele salariale de baza se vor diminua. Expertul in resurse umane prevede ca angajatii care au salariile negociate in RON vor avea de pierdut din cauza deprecierii leului. El mai sustine ca  persoanele care, in ultimii doi-trei ani, au schimbat, in medie, doua locuri de locuri de munca intr-un an vor avea de suferit.

» Conturati profilul angajatului roman.
Angajatul roman are profil asemanator cu cel al celor din Europa Centrala si de Est: flexibil, dornic sa munceasca mai mult pentru un venit mai mare, care sa-i asigure accesul la produsele si serviciile dorite. Trebuie facuta o mentiune speciala pentru cei din domeniul farmaceutic si cel bancar de la inceputurile anilor 2000, care au contribuit in mod deosebit la dezvoltarea economica generala in anii respectivi.
In plus, romanii sunt creativi si adaptabili.
Pe de alta parte, tind sa nu se preocupe suficient de dezvoltarea personala, asteapta sa li se intample lucruri, sa fie trimisi la cursuri de specialitate, asteapta sa le faca altii un plan de cariera.

» Au angajatii pretentii salariale prea mari?
Depinde de context: industria in care activeaza, stadiul de dezvoltare al companiei in care lucreaza, nivelul de responsabilitate si, implicit, de instruire.

» Dar stiu sa-si renegocieze salariul?
Cei care se raporteaza corect la cele de mai sus au sanse mari sa fie ascultati si sa isi atinga obiectivele. In plus, raportul intre cererea si oferta de pe piata muncii este un factor important. Atunci cand mergi la negociere, trebuie sa te cunosti pe tine si sa fii informat despre nivelul pietei.

Numai cei pregatiti sunt selectati
» Care este ultima tendinta in privinta pachetelor salariale?
S-au diminuat mult beneficiile extrasalariale. Mai mult, cei care au salariile negociate in lei pierd din cauza devalorizarii leului. Asta este insa bine pentru companii, in conditii de criza, pentru ca slabeste putin presiunea pe buget.

» Care credeti ca vor fi tendintele de angajari pe piata muncii avand in vedere criza financiara?
Angajari se fac, insa numai cei bine pregatiti sunt selectati. Vor avea succes managerii care stiu sa implementeze schimbarea si angajatii care se adapteaza pentru ca inteleg ce se asteapta de la ei.

Valorizarea creste motivarea
» Care metoda de fidelizare merge mai bine?
Depinde ce ii motiveaza mai mult pe angajatii talentati, pentru ca despre ei vorbim cand ne gandim la fidelizare.

» Pachetul salarial creste fidelitatea angajatului roman fata de angajator?
Pe termen scurt doar. Altfel, nu este cea mai buna metoda de fidelizare. Daca angajatii au si alte aspiratii, si cei talentati au, vor fi atrasi, de exemplu, de lucru alaturi de alti oameni talentati,  de valorizarea potentialului, de lucru in proiecte provocatoare.
 
» Ce conteaza mai mult in cariera? Experienta sau educatia?
Este important gradul de intelegere a angajatului si, de asemenea, este important si obiectivul sau. Spre exemplu, dupa trei ani de munca ar trebui sa-si faca o idee despre ce-i place si nu-i place, despre ce cariera vrea sa urmeze. Practic, dupa trei ani, este si recomandat sa se inscrie la un curs MBA, pentru ca dupa aceasta perioada de formare este candidatul ideal pentru un astfel de curs de aprofundare a cunostintelor.

» Foarte multi romani se plang ca muncesc peste 12 ore pe zi…
Ratele mari de crestere economica din anii precedenti sunt o posibila explicatie. Companiile au dorit sa valorifice oportunitatile din piata si au cerut mai mult de la angajati, oferindu-le mai mult.
Mai exista si explicatia managementului prost al timpului. Este o chestiune de stabilire de prioritati si de urmarire a acestora. Unii fac lucruri importante in opt, noua ore, altii se pierd in chestiuni mai putin importante, dar care li se par urgente.
Pauzele neprogramate si intreruperile dese sunt factori prin care se pierde, de asemenea, timp.

» S-a mai echilibrat balanta dintre viata personala si cea profesionala?
Iarasi este o chestiune de prioritati. Fiecare stabileste ce are de facut la un moment dat si cum isi foloseste aceasta resursa esentiala, care este timpul.

» De ce se migra atat de rapid catre alte firme?
Aici pot fi mai multe motive. De exemplu, dorinta de promovare rapida, de crestere a salariului, cultura organizationala mai atractiva. Acum nu se mai migreaza. Cred ca persoanele care in ultimii doi-trei ani au schimbat doua joburi probabil ca au cel mai mult de suferit.

» La dumneavoastra ce a contat in reusita profesionala? Care au fost ingredientele reusitei?
Cred ca au contat foarte mult atat dorinta de cunoastere, nevoia de a ma compara cu cei din generatia mea din alte tari, atmosfera stimulanta din grupurile de colegi din liceu, facultate si de la master, cat si intalnirea cu profesori si oameni care m-au inspirat in viata profesionala.

CARTE DE VIZITA
» A participat la proiecte de consultanta in management si resurse umane in tari precum Slovenia, Croatia si Romania.
» Are o experienta de zece ani  in training (dintre care primul an l-a petrecut in cadrul companiei Asebuss, iar urmatorii noua pe cont propiu, la Nexus Consulting International).
» De doi ani ocupa functia de general manager la BIA, companie ce desfasoara activitati de recrutare, externalizare a salarizarii si administrare de personal.

Cum sa reusiti in cariera
Cristian Gheorghe spune ca pentru a reusi in cariera este important sa aveti parte de un mediu educational bun, de niste colegi si profesori competenti, care sa va stimuleze si sa va inspire. Practic, in mediul in care va formati puteti intalni pe cineva care sa va observe calitatile si sa va indrume catre ceea ce poate deveni meseria vietii dumneavoastra. Toate acestea depind de educatie pentru ca, spune Cristian Gheorghe, nu puteti avea succes fara educatie. Expertul in resurse umane considera ca aceasta va ofera posibilitatea sa alegeti pentru ca un om invatat are cunostinta de toate oportunitatile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă