0 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInvestigații România LiberăRomania vrea sa atraga intreprinderile din nordul Frantei

Romania vrea sa atraga intreprinderile din nordul Frantei

Intreprinderile din nordul Frantei au fost invitate de Teodor Baconschi, ambasadorul Romaniei in Franta, sa participe la marile proiecte de infrastructura rutiera, in domeniul sanatatii, al energiei si al retratarii deseurilor din tara noastra. Ambasadorul Romaniei in Franta a fost invitat recent la Lille, la intalnirea intreprinderilor din regiunea Nord-Pas-de-Calais, de catre CCI International (Camera de Comert si Industrie), scrie ziarul local La Voix du Nord, citat de Agerpres.

"Avem in vedere mari proiecte de infrastructura rutiera, in domeniul sanatatii, al energiei si al reciclarii deseurilor", a afirmat ambasadorul roman. Toatea acestea ar putea atrage intreprinderile regionale care activeaza in aceste domenii si care au fost prezente la intalnirea la care a fost invitat ambasadorul Romaniei in Franta, Teodor Baconschi.

Romania este unul dintre cei mai noi elevi din clasa Europei, membra a Uniunii Europene (UE) din 2007, iar rezultatele sale ii fac pe colegii ei mai mici sa paleasca de invidie. Romania a inregistrat patru ani de crestere economica continua, de 6 %.

Franta este al treilea partener comercial al Romaniei si se situeaza pe locul patru printre investitorii straini. Uzina Dacia-Renault produce in Romania Loganul, masina de criza care se bucura de un real succes peste tot in Europa, si este al doilea exportator din tara. Constructorul francez si-a implantat, de asemenea, in Romania, centrul de testare si de design international unde lucreaza 3.000 de ingineri.

Marile companii din regiunea Nord-Pas-de-Calais sunt deja prezente in Romania. Auchan, care are din 2006 sase hypermarketuri in Romania, vrea sa mai deschida inca doua in cursul acestui an. Arc International si Roquette au deschis cateva unitati de productie, iar Lesaffre a inaugurat o unitate de comercializare. Alte companii sunt prezente la randul lor pe piata romaneasca,. Astfel, Biroul de studii tehnice din Lille, Ferest In, si-a deschis in 2006 un birou la Bucuresti cu trei ingineri."Lucram in domeniul energiilor regenerabile si realizam 25 % din activitatea noastra in Romania, dar si in Bulgaria si Slovenia", explica Cornel Givan, patronul intreprinderii, de origine romana.

In 2008, regiunea Nord-Pas-de-Calais a exportat produse in valoare de 160 milioane de euro in Romania si a importat in valoare de 118 milioane de euro. Un sold comercial pozitiv care poate creste, potrivit publicatiei La Voix du Nord.

Cele mai citite
00:01:16

VIDEO. Încep lucrările pentru salvarea “turnului înclinat” din Bologna

Au început lucrările de securizare și restaurare a "turnului înclinat" din Bologna, ca urmare a temerilor că acesta s-ar putea prăbuși. Există temeri că respectivul...

Credit pentru tineri casatoriti garantat de stat, prin Family Start

Guvernul a lansat de curând câteva programe de creditare concepute cu scopul de a susține familiile tinere sau persoanele care intenționează să-și formeze o...
Ultima oră
Pe aceeași temă