25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia se află în urma unor ţări precum Botswana şi Rwanda într-un...

România se află în urma unor ţări precum Botswana şi Rwanda într-un top privind libertatea economică

România se află în urma unor ţări precum Botswana, Rwanda, Ungaria sau Bulgaria, dar înaintea unor state ca Franţa sau Polonia, în ceea ce priveşte libertatea economică într-un top realizat de Heritage Foundation în parteneriat cu Wall Street Journal pentru 179 de ţări la nivel mondial, potrivit Mediafax.

Libertatea economică din România s-a înrăutăţit în ultimul an, însă ţara a urcat o poziţie, de pe 63 anul trecut pe 62 în acest an.

Scorul economic al României, calculat pe o scară de la 0 la 100, a scăzut faţă de anul trecut cu 0,3 puncte, la 64,4 puncte, reflectând un impact mai mare al corupţiei, deteriorarea managementului cheltuielilor statului şi îngreunarea derulării afacerilor.

România se situează pe locul 28 în rândul celor 43 de state europene analizate, iar scorul ţării este mai mare decât media mondială.

Indicatorul libertăţii economice este calculat în funcţie de zece criterii. Cinci dintre acestea s-au înrăutăţit în cazul României, două au avut o evoluţie pozitivă, iar trei au stagnat.

Libertatea faţă de corupţie, cheltuielile guvernamentale, libertatea de afaceri, libertatea monetară şi cea comercială au înregistrat o înrăutăţire a scorului, în timp ce libertatea fiscală şi cea privind piaţa muncii s-au îmbunătăţit. Economia României a stagnat la drepturile de proprietate, libertatea financiară şi libertatea de a investi.

România are scoruri peste media mondială la libertatea fiscală, cea de afaceri, monetară, a muncii, comercială, de investiţii şi financiară.

Cu cele 64,4 puncte, România se situează în categoria statelor cu libertate economică moderată, care include ţările de pe poziţia 29 până la locul 90, cu punctaje între 60 şi 69,9.

În aceeaşi categorie cu România se află şi Cehia (30), Botswana (33), Spania (36), Macedonia (43), Ungaria (49), Slovacia (51), Letonia (56), Albania (57), Rwanda (59), Bulgaria (61), Polonia (64), Franţa (67), Slovenia (69), Turcia (73), Croaţia (83), Ghana (84) şi Burkina Faso (85).

Pe prima poziţie se află Hong Kong, cu 89,9 puncte. Din prima categorie, cea a economiilor libere fac parte şi Singapore, Australia, Noua Zeelandă şi Elveţia.

Cel mai bine plasate state est-europene sunt Estonia (16) şi Lituania (23).

Pe ultimele locuri în lume la libertate economică se situează Libia (176), Cuba (177), Zimbabwe (178) şi Coreea de Nord (179).

Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă