37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar pe primul semestru

România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar pe primul semestru

„Putem spune că ne-am încadrat în ţinta de deficit pe primul semestru, iar ţintele nominale pentru fiecare trimestru nu s-au modificat”, a arătat Drăgoi, citat de Mediafax.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, prin tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, şi să majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8% din PIB.

În primele cinci luni, veniturile bugetului general consolidat s-au redus cu 1,6%, la 64,2 miliarde lei, în condiţiile unor încasări în scădere cu 7,8% la TVA, 6,4% la impozitul pe venit, 2,7% la impozitul pe profit şi 4,4% la CAS-uri. Astfel, deficitul a urcat la 16,7 miliarde lei, adică 3,1% din PIB.

FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România şi va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 913 milioane de euro. România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă