1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInvestigații România LiberăRomânia poate cere Uniunii Europene sprijin financiar, ca să ajute salariaţii concediaţi...

România poate cere Uniunii Europene sprijin financiar, ca să ajute salariaţii concediaţi la Jucu

Autorităţile române pot aplica pentru sprijin din Fondul European de Ajustare Globală, în urma deciziei companiei Nokia de a închide fabrica din Jucu, acest instrument financiar fiind creat cu scopul de a-i ajuta pe lucrătorii care îşi pierd locul de muncă în urma relocării companiilor sau a crizei, relatează Mediafax.

“Desigur că România poate aplica pentru Fondul European de Ajustare Globală (FEAG). Este un fond anume creat pentru muncitorii care devin redundanţi, ca urmare a schimbărilor survenite în structura comerţului mondial sau a crizei economice şi financiare”, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt pe probleme de muncă şi afaceri sociale al Comisiei Europene.

Cristina Arigho a precizat că nu are deocamdată detalii despre cazul companiei Nokia de la Jucu, dar a spus că pentru situaţii de acest gen autorităţile naţionale pot cere sprijin.

Autorităţile române sunt binevenite să aplice. Comisia le va acorda tot sprijinul. Dar trebuie să se reţină faptul că trebuie respectată procedura şi subliniez că banii din acest fond nu sunt destinaţi companiilor, ci oamenilor, muncitorilor care au fost afectaţi”, a explicat oficialul CE.

Ea a spus că autorităţile naţionale sunt cele care trebuie să formuleze cererea de finanţare.

Întrebată despre care autorităţi este vorba în cazul României, Arigho nu a putut oferi detalii, precizând că ţara noastră nu a apelat niciodată la finanţare din acest instrument.

Potrivit documentelor Comisiei Europene, FEAG are un buget anual de circa 500 de milioane de euro şi are ca scop să sprijine lucrătorii să se reintegreze pe piaţa muncii sau să îşi dezvolte noi competenţe.

Fondul se adresează în special persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă în urma schimbărilor apărute în structura comerţului mondial, “de exemplu când o întreprindere de mari dimensiuni îşi închide porţile ori se mută în afara UE”.

De asemenea, sume din FEAG pot fi accesate pentru persoane care şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei economice şi financiare. În acest din urmă caz, finanţarea FEAG este disponibilă în perioada 1 mai 2009 – 30 decembrie 2011, deşi CE a propus extinderea acestei perioade până la data de 31 decembrie 2013.

FEAG oferă asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, formare generală şi reconversie profesională, mentorat şi promovarea spiritului antreprenorial.

De asemenea, din acest fond se pot finanţa măsuri excepţionale de acordare a unui sprijin individual limitat, precum: alocaţii pentru căutarea unui loc de muncă; alocaţii de mobilitate şi alocaţii pentru participarea la programe de formare şi de învăţare de-a lungul vieţii.

FEAG nu finanţează însă măsuri de protecţie socială, cum ar fi pensiile şi alocaţiile de şomaj, care ţin de competenţa statelor membre.

Beneficiarii FEAG sunt exclusiv lucrătorii concediaţi.

Cererile pentru asistenţă din partea FEAG trebuie înaintate de statele membre. Persoanele fizice, organizaţiile reprezentative şi întreprinderile afectate de concedieri care doresc să beneficieze de sprijinul FEAG trebuie să se adreseze autorităţilor naţionale competente.

Grupul finlandez Nokia a anunţat astăzi că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...
Ultima oră
Pe aceeași temă