0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInvestigații România LiberăRomania cere FMI devansarea transelor sau majorarea imprumutului

Romania cere FMI devansarea transelor sau majorarea imprumutului

Romania si alte patru  state din Europa de Est discuta cu Fondul Monetar International (FMI) pe marginea unor pachete de finantare externa, Romania, Ucraina, Serbia, Belarus si Letonia dorind devansarea transelor sau majorarea fondurilor imprumutate, potrivit ziarului german Handelsblatt, consultat de Mediafax.

Publicatia citeaza surse apropiate FMI, care sustin ca sefii institutiei sprijina aceste noi acorduri, in contextul impactului crizei financiare in regiune.

Potrivit Handlesblatt, Bulgaria, Croatia si Macedonia se numara printre statele care au cerut ajutorul Fondului, iar Ucraina, Serbia, Romania, Belarus si Letonia doresc sa incaseze mai rapid transele sau sa obtina majorarea imprumuturilor deja aprobate.

Guvernul Ungariei nu a decis pana in prezent daca are nevoie de majorarea fondurilor, noteaza ziarul german.

"O decizie privind solicitarile va fi luata cat de curand", a declarat una dintre sursele citate pentru Handelsblatt, precizand ca deciziile privind platile catre statele care au obtinut deja acorduri sunt luate in termen de o saptamana de la transmiterea solicitarii.

Ungaria a incheiat, de asemenea, acorduri cu FMI si UE pentru un program de finantare externa de 20 de miliarde de euro, iar Ucraina a obtinut un imprumut de 16,5 miliarde de dolari.

Autoritatile romane au incheiat, in luna martie, un acord cu FMI pentru un program de finantare externa sustinut cu fonduri de la Fond, UE, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Acordul a primit avizul Consiliului Executiv al FMI si Consiliului ministrilor de Finante ai statelor membre UE in luna mai.

Pachetul de finantare obtinut de Romania de la cele cinci foruri internationale se ridica la 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro de la FMI, cinci de la CE, un miliard de la BM si un miliard de euro de la BERD/BEI.

Prima transa a imprumutului de la FMI, echivalentul a cinci miliarde euro, a fost disponibila imediat dupa aprobarea acordului in Boardul Executiv al Fondului si a intrat in rezervele BNR.

Urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, de 1,718 miliarde si, respectiv, 1,409 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST) ar urma sa intre in rezerva BNR in lunile septembrie si decembrie, potrivit memorandumului tehnic de intelegere la acordul cu FMI.

Din totalul de 11,443 miliarde de DST-uri (echivalentul a 12,95 miliarde de euro sau 17,07 miliarde dolari la momentul anuntului privind ajungerea la un acord pentru un imprumut stand-by), pe care Romania le va primi conform intelegerrii cu FMI, in 2010, in rezerva BNR vor intra patru transe, in martie (766 milioane DST), iunie (768 milioane DST), septembrie (769 milioane DST) si decembrie (769 milioane DST).

Ultima transa din imprumutul de la FMI, de 874 milioane de DST, este programata pentru martie 2011.

DST este unitatea de cont a FMI, in care se calculeaza si contributiile tarilor membre. Un DST este cotat in prezent la aproximativ 1,54 dolari.

Cele mai citite

Igor Ghirkin, opozant al puterii ruse, va fi judecat joia viitoare la Moscova

Procesul influentului naţionalist rus Igor Ghirkin, fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor...

Igor Ghirkin, opozant al puterii ruse, va fi judecat joia viitoare la Moscova

Procesul influentului naţionalist rus Igor Ghirkin, fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor...

Nu mai sunt bani pentru constructori! Guvernul își cere scuze pentru sutele de milioane de lei datorii

Un document semnat de către Ioan Cristian Haiduc, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, prezintă dimensiunea bătăii de joc a Guvernului la adresa...
Ultima oră
Pe aceeași temă