Palatul ศtirbei, aflat în vecinฤtatea oraศului Dฤrmฤneศti, a fost construit la sfârศitul secolului XIX de cฤtre George ศtirbei, dupฤ planurile arhitectului Nicolae Ghica Budeศti, cel care a realizat ศi Muzeul ศฤranului Român din Bucureศti. Înconjurat de un domeniu forestier de 3,236 ha, palatul a avut mai multe destinaศii de-a lungul istoriei: reศedinศฤ a familiei pânฤ la cel de-al Doilea Rฤzboi Mondial, locul de refacere pentru aviatorii români în timpul celei de-a doua conflagraศii mondiale, iar dupฤ preluarea puterii de cฤtre comuniศti a fost naศionalizat, devenind sanatoriu TBC ศi, apoi, tabฤrฤ ศcolarฤ.
În anul 2005, în urma unei sentinศe judecฤtoreศti, palatul ศi terenul din jur au intrat în posesia moศtenitorilor de drept, Georges ศerban Cantacuzino, Mihai Basarab Brâncovan ศi Constantin Emanoil Basarab Brâncovan. În anul 2013, moศtenitorii au fฤcut un antecontract de vânzare-cumpฤrare cu omul de afaceri Itshak Nahmany. Conform legii, în caz de vânzare definitivฤ, fiind vorba despre un imobil de patrimoniu ศi un domeniu forestier, moศtenitorii s-au adresat statului pentru exercitarea dreptului de preemศiune.
Statul cel impotent
Prin diferitele sale instituศii, statul român nu ศi-a exercitat acest drept, deศi suma cerutฤ de moศtenitori era una mai degrabฤ micฤ pentru un buget public, fie el de minister sau de consiliu judeศean: 400.000 de euro. Primul apelat a fost Ministerul Culturii. Într-un rฤspuns oficial, ministerul recunoaศte cฤ nu ศi-a exercitat acest drept, fฤrฤ însฤ a explica ศi de ce. Ba mai mult, n-a fฤcut nicio evaluare a acestui castel, deศi era înscris pe Lista Patrimoniului Naศional la monumente istorice, din anul 1992, având codul 04B0075, listฤ reactualizatฤ în anul 2015, castelul purtând codul BC-II-m-A-00822. „Ministerul nu ศi-a exercitat dreptul de preemศiune asupra acestei clฤdiri de patrimoniu cultural, iar Direcศia Judeศeanฤ pentru Culturฤ Bacฤu nu a realizat ศi nu a solicitat o evaluare financiarฤ a Palatului ศtirbei“, se aratฤ în rฤspuns.
Consiliul Judeศean a dat vina pe situaศia economicฤ
În luna martie a anului 2014, Consiliul Judeศean Bacฤu, condus la acea vreme de actualul senator PSD Dragoศ Benea, nu ศi-a exercitat dreptul de preemศiune printr-un vot unanim în cadrul unei ศedinศe de CJ. Consilierii judeศeni, fie ei din opoziศie sau de la putere, nu au avut nici mฤcar o observaศie pe acest subiect. Actualul preศedinte al CJ Bacฤu, pesedistul Sorin Braศoveanu, fost subaltern al lui Dragoศ Benea, susศine cฤ de vinฤ a fost situaศia economicฤ. „În ceea ce priveศte motivul pentru neexercitarea dreptului de preemศiune, facem precizarea cฤ iniศiatorul proiectului de hotฤrâre a propus acest lucru având în vedere situaศia economicฤ cu care se confrunta la acel moment judeศul Bacฤu, care nu putea susศine o astfel de achiziศie“, explicฤ Braศoveanu.
Motivul este cel puศin curios, dat fiind cฤ, în 2014, pesediศtii explicau naศiunii despre creศterea economicฤ ศi guvernarea eficientฤ fฤcutฤ de Victor Ponta & co., pentru ca apoi, în toamna aceluiaศi an, sฤ cearฤ voturile românilor pentru acelaศi Ponta, la ศefia statului. În ciuda acestei explicaศii, acelaศi consiliu judeศean a gฤsit bani, peste douฤ milioane de lei, pentru renovarea unui imobil din Bacฤu, care va fi oferit gratuit spre administrare structurii locale a DNA Bacฤu.
Demersul a fost demarat în perioada ศefiei lui Benea ศi iniศiat efectiv la începutul mandatului lui Braศoveanu. La întrebarea cum de s-au gฤsit bani pentru renovarea imobilului pentru DNA, dar nu s-au gฤsit bani pentru achiziศionarea unei clฤdiri de patrimoniu, actualul ศef al CJ Bacฤu rฤspunde cฤ este vorba despre mandate diferite. „Subliniem faptul cฤ, dupฤ cum se poate observa din hotฤrârile consiliului judeศean, decizia privind neexercitarea dreptului de preemศiune a fost supusฤ atenศiei autoritฤศii judeศene în 2014, pe când cea de dare în administrare cฤtre DNA a fost în 2016, deci în ani diferiศi. Mai mult decât atât, este vorba de douฤ imobile diferite, de legislaศie incidentฤ diferitฤ ศi de considerente bugetare diferite. Pe cale de consecinศฤ, nu este posibilฤ o discuศie comparativฤ pe subiectul propus de dumneavoastrฤ“, scrie Braศoveanu într-un rฤspuns oficial. Aศadar, CJ Bacฤu a refuzat achiziศionarea castelului pe motive economice, însฤ în spatele deciziei nu se aflฤ o expertizฤ financiarฤ a imobilului ศi a domeniului, ci doar iniศiativa fostului ศef de judeศ. De menศionat este faptul cฤ CJ-ul a fost percheziศionat de DNA, structura centralฤ, chiar în anul 2014, pe perioada ศefiei lui Benea.
Aviz pentru boutique-hotel
Ministerul Culturii nu ศi-a exercitat dreptul de preemศiune, nu a fฤcut o evaluare financiarฤ a palatului, însฤ a dat undฤ verde pentru amenajarea unui boutique-hotel. „Dl Itshak Nahmany, noul proprietar al Palatului ศtirbei, a depus la DJC Bacฤu documentaศia nr. 841 din 21.08.2014 ศi a primit avizul Ministerului Culturii nr. 25/M/2014 referitor la consolidarea-restaurarea Palatului ศtirbei pentru funcศiunea boutique-hotel“, precizeazฤ directorul executiv din minister, dr. Simona Drob. În cei trei ani care s-au scurs de la primirea avizului, noul proprietar a împrejmuit domeniul cu un gard solid de ciment, a adus pazฤ, a pus camere de supraveghere ศi afiศe cu inscripศia „proprietate privatฤ“.
Direcศia Silvicฤ nu ศtie cât valoreazฤ domeniul forestier
Nici Direcศia Silvicฤ Bacฤu nu a fost interesatฤ de a face o evaluare a domeniului forestier din jurul castelului. Instituศia se prevaleazฤ de Legea 46 din 2008, cea a fondului forestier, ศi spune cฤ nu au fost îndeplinite condiศiile prevฤzute la art. 45, alin. 5 ศi 8. În lege se precizeazฤ cฤ achiziศionarea se face prin hotฤrâre de guvern, la propunerea autoritฤศii publice centrale care rฤspunde de silviculturฤ, iar evaluarea se face doar dacฤ existฤ o astfel de propunere. Or, în cazul Castelului ศtirbei din Dฤrmฤneศti n-a existat aศa ceva. „Direcศia Silvicฤ a fost înศtiinศatฤ pe data de 4 februarie 2014 de cฤtre Societatea Notarialฤ Profesionalฤ Mone Gabriela Olga, Andrei Aurel Jean ศi Asociaศii privind intenศia de vânzare a 3,236 ha de teren forestier, aflat în incinta Parcului ศtirbei din Dฤrmฤneศti. Comisia de evaluare a terenurilor, constituitฤ la nivelul Direcศiei Silvice Bacฤu, în conformitate cu decizia ITRSV Suceava nr. 227 din 23.10.2013, a stabilit cฤ terenul respectiv nu poate fi achiziศionat în numele statului român, nefiind îndeplinite toate condiศiile din Legea 46 din 2008, art. 45, alin. 5 ศi 8, terenul limitrof având alt regim juridic. În consecinศฤ, nu a fost necesarฤ o evaluare a acestui teren“, se aratฤ într-un document remis de Direcศia Silvicฤ Bacฤu. În comparaศie, sediul Direcศiei Silvice Bacฤu, aflat în Parcul Dendrologic de la Hemeiuศ, a costat aproape un milion de euro ศi a fost finalizat în 2013.