13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒRomรขnia a pierdut un castel de patrimoniu pentru doar 400.000 de euro

Romรขnia a pierdut un castel de patrimoniu pentru doar 400.000 de euro

 Palatul ศ˜tirbei, aflat în vecinฤƒtatea oraศ™ului Dฤƒrmฤƒneศ™ti, a fost construit la sfârศ™itul secolului XIX de cฤƒtre George ศ˜tirbei, dupฤƒ planurile arhitectului Nicolae Ghica Budeศ™ti, cel care a realizat ศ™i Muzeul ศšฤƒranului Român din Bucureศ™ti. Înconjurat de un domeniu forestier de 3,236 ha, palatul a avut mai multe destinaศ›ii de-a lungul istoriei: reศ™edinศ›ฤƒ a familiei pânฤƒ la cel de-al Doilea Rฤƒzboi Mondial, locul de refacere pentru aviatorii români în timpul celei de-a doua conflagraศ›ii mondiale, iar dupฤƒ preluarea puterii de cฤƒtre comuniศ™ti a fost naศ›ionalizat, devenind sanatoriu TBC ศ™i, apoi, tabฤƒrฤƒ ศ™colarฤƒ.

În anul 2005, în urma unei sentinศ›e judecฤƒtoreศ™ti, palatul ศ™i terenul din jur au intrat în posesia moศ™tenitorilor de drept, Georges ศ˜erban Cantacuzino, Mihai Basarab Brâncovan ศ™i Constantin Emanoil Basarab Brâncovan. În anul 2013, moศ™tenitorii au fฤƒcut un antecontract de vânzare-cumpฤƒrare cu omul de afaceri Itshak Nahmany. Conform legii, în caz de vânzare definitivฤƒ, fiind vorba despre un imobil de patrimoniu ศ™i un domeniu forestier, moศ™tenitorii s-au adresat statului pentru exercitarea dreptului de preemศ›iune.

Statul cel impotent

Prin diferitele sale instituศ›ii, statul român nu ศ™i-a exercitat acest drept, deศ™i suma cerutฤƒ de moศ™tenitori era una mai degrabฤƒ micฤƒ pentru un buget public, fie el de minister sau de consiliu judeศ›ean: 400.000 de euro. Primul apelat a fost Ministerul Culturii. Într-un rฤƒspuns oficial, ministerul recunoaศ™te cฤƒ nu ศ™i-a exercitat acest drept, fฤƒrฤƒ însฤƒ a explica ศ™i de ce. Ba mai mult, n-a fฤƒcut nicio evaluare a acestui castel, deศ™i era înscris pe Lista Patrimoniului Naศ›ional la monumente istorice, din anul 1992, având codul 04B0075, listฤƒ reactualizatฤƒ în anul 2015, castelul purtând codul BC-II-m-A-00822. „Ministerul nu ศ™i-a exercitat dreptul de preemศ›iune asupra acestei clฤƒdiri de patrimoniu cultural, iar Direcศ›ia Judeศ›eanฤƒ pentru Culturฤƒ Bacฤƒu nu a realizat ศ™i nu a solicitat o evaluare financiarฤƒ a Palatului ศ˜tirbei“, se aratฤƒ în rฤƒspuns.

Consiliul Judeศ›ean a dat vina pe situaศ›ia economicฤƒ

În luna martie a anului 2014, Consiliul Judeศ›ean Bacฤƒu, condus la acea vreme de actualul senator PSD Dragoศ™ Benea, nu ศ™i-a exercitat dreptul de preemศ›iune printr-un vot unanim în cadrul unei ศ™edinศ›e de CJ. Consilierii judeศ›eni, fie ei din opoziศ›ie sau de la putere, nu au avut nici mฤƒcar o observaศ›ie pe acest subiect. Actualul preศ™edinte al CJ Bacฤƒu, pesedistul Sorin Braศ™oveanu, fost subaltern al lui Dragoศ™ Benea, susศ›ine cฤƒ de vinฤƒ a fost situaศ›ia economicฤƒ. „În ceea ce priveศ™te motivul pentru neexercitarea dreptului de preemศ›iune, facem precizarea cฤƒ iniศ›iatorul proiectului de hotฤƒrâre a propus acest lucru având în vedere situaศ›ia economicฤƒ cu care se confrunta la acel moment judeศ›ul Bacฤƒu, care nu putea susศ›ine o astfel de achiziศ›ie“, explicฤƒ Braศ™oveanu.

Motivul este cel puศ›in curios, dat fiind cฤƒ, în 2014, pesediศ™tii explicau naศ›iunii despre creศ™terea economicฤƒ ศ™i guvernarea eficientฤƒ fฤƒcutฤƒ de Victor Ponta & co., pentru ca apoi, în toamna aceluiaศ™i an, sฤƒ cearฤƒ voturile românilor pentru acelaศ™i Ponta, la ศ™efia statului. În ciuda acestei explicaศ›ii, acelaศ™i consiliu judeศ›ean a gฤƒsit bani, peste douฤƒ milioane de lei, pentru renovarea unui imobil din Bacฤƒu, care va fi oferit gratuit spre administrare structurii locale a DNA Bacฤƒu.

Demersul a fost demarat în perioada ศ™efiei lui Benea ศ™i iniศ›iat efectiv la începutul mandatului lui Braศ™oveanu. La întrebarea cum de s-au gฤƒsit bani pentru renovarea imobilului pentru DNA, dar nu s-au gฤƒsit bani pentru achiziศ›ionarea unei clฤƒdiri de patrimoniu, actualul ศ™ef al CJ Bacฤƒu rฤƒspunde cฤƒ este vorba despre mandate diferite. „Subliniem faptul cฤƒ, dupฤƒ cum se poate observa din hotฤƒrârile consiliului judeศ›ean, decizia privind neexercitarea dreptului de preemศ›iune a fost supusฤƒ atenศ›iei autoritฤƒศ›ii judeศ›ene în 2014, pe când cea de dare în administrare cฤƒtre DNA a fost în 2016, deci în ani diferiศ›i. Mai mult decât atât, este vorba de douฤƒ imobile diferite, de legislaศ›ie incidentฤƒ diferitฤƒ ศ™i de considerente bugetare diferite. Pe cale de consecinศ›ฤƒ, nu este posibilฤƒ o discuศ›ie comparativฤƒ pe subiectul propus de dumneavoastrฤƒ“, scrie Braศ™oveanu într-un rฤƒspuns oficial. Aศ™adar, CJ Bacฤƒu a refuzat achiziศ›ionarea castelului pe motive economice, însฤƒ în spatele deciziei nu se aflฤƒ o expertizฤƒ financiarฤƒ a imobilului ศ™i a domeniului, ci doar iniศ›iativa fostului ศ™ef de judeศ›. De menศ›ionat este faptul cฤƒ CJ-ul a fost percheziศ›ionat de DNA, structura centralฤƒ, chiar în anul 2014, pe perioada ศ™efiei lui Benea.  

Aviz pentru boutique-hotel

Ministerul Culturii nu ศ™i-a exercitat dreptul de preemศ›iune, nu a fฤƒcut o evaluare financiarฤƒ a palatului, însฤƒ a dat undฤƒ verde pentru amenajarea unui boutique-hotel. „Dl Itshak Nahmany, noul proprietar al Palatului ศ˜tirbei, a depus la DJC Bacฤƒu documentaศ›ia nr. 841 din 21.08.2014 ศ™i a primit avizul Ministerului Culturii nr. 25/M/2014 referitor la consolidarea-restaurarea Palatului ศ˜tirbei pentru funcศ›iunea boutique-hotel“, precizeazฤƒ directorul executiv din minister, dr. Simona Drob. În cei trei ani care s-au scurs de la primirea avizului, noul proprietar a împrejmuit domeniul cu un gard solid de ciment, a adus pazฤƒ, a pus camere de supraveghere ศ™i afiศ™e cu inscripศ›ia „proprietate privatฤƒ“.

Direcศ›ia Silvicฤƒ nu ศ™tie cât valoreazฤƒ domeniul forestier

Nici Direcศ›ia Silvicฤƒ Bacฤƒu nu a fost interesatฤƒ de a face o evaluare a domeniului forestier din jurul castelului. Instituศ›ia se prevaleazฤƒ de Legea 46 din 2008, cea a fondului forestier, ศ™i spune cฤƒ nu au fost îndeplinite condiศ›iile prevฤƒzute la art. 45, alin. 5 ศ™i 8. În lege se precizeazฤƒ cฤƒ achiziศ›ionarea se face prin hotฤƒrâre de guvern, la propunerea autoritฤƒศ›ii publice centrale care rฤƒspunde de silviculturฤƒ, iar evaluarea se face doar dacฤƒ existฤƒ o astfel de propunere. Or, în cazul Castelului ศ˜tirbei din Dฤƒrmฤƒneศ™ti n-a existat aศ™a ceva. „Direcศ›ia Silvicฤƒ a fost înศ™tiinศ›atฤƒ pe data de 4 februarie 2014 de cฤƒtre Societatea Notarialฤƒ Profesionalฤƒ Mone Gabriela Olga, Andrei Aurel Jean ศ™i Asociaศ›ii privind intenศ›ia de vânzare a 3,236 ha de teren forestier, aflat în incinta Parcului ศ˜tirbei din Dฤƒrmฤƒneศ™ti. Comisia de evaluare a terenurilor, constituitฤƒ la nivelul Direcศ›iei Silvice Bacฤƒu, în conformitate cu decizia ITRSV Suceava nr. 227 din 23.10.2013, a stabilit cฤƒ terenul respectiv nu poate fi achiziศ›ionat în numele statului român, nefiind îndeplinite toate condiศ›iile din Legea 46 din 2008, art. 45, alin. 5 ศ™i 8, terenul limitrof având alt regim juridic. În consecinศ›ฤƒ, nu a fost necesarฤƒ o evaluare a acestui teren“, se aratฤƒ într-un document remis de Direcศ›ia Silvicฤƒ Bacฤƒu. În comparaศ›ie, sediul Direcศ›iei Silvice Bacฤƒu, aflat în Parcul Dendrologic de la Hemeiuศ™, a costat aproape un milion de euro ศ™i a fost finalizat în 2013.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ