» Aplicarea eventuala a clauzei de salvgardare n-ar fi afectat decat platile directe in agricultura pentru anul in curs, care se ridica la 440 de milioane de euro.
» Agricultorii nu ar fi insa afectati, deoarece bugetul ar fi trebuit sa verse 100 de milioane de euro.
Romania nu va pierde pentru moment o parte din fondurile europene pentru agricultura, asa cum se credea pana la inceputul acestei saptamani. Comisia Europeana renunta deocamdata la impunerea clauzei de salvgardare, prin care o serie de subsidii destinate agriculturii romanesti ar fi putut fi reduse. Potrivit evaluarilor anterioare, Romania nu oferea suficienta garantie ca distribuirea acestor fonduri s-ar efectua intr-un mod prin care sa se poata verifica faptul ca banii primiti din partea UE ar fi eficient distribuiti. Dat fiind ca nu exista inca o posibilitate concreta de transabilitate a distribuirii fondurilor, intrucat sistemele informatice folosite in Romania nu sunt intru totul operationale, Romania risca teoretic sa piarda un sfert din platile directe pentru anul 2007. In total, Romania ar trebui sa primeasca fonduri europene in valoare de 13 miliarde de euro in perioada 2007-2011, dar aplicarea eventuala a clauzei de salvgardare n-ar fi afectat decat platile directe in agricultura pentru anul in curs, care se ridica la 440 de milioane de euro. In eventualitatea aplicarii clauzei, Romania ar pierde asadar un sfert din aceste plati directe, altfel spus ceva mai mult de 100 de milioane de euro. Agricultorii nu ar fi insa afectati de aceasta clauza, intrucat cele 100 de milioane de euro ar trebui sa le fie varsate de Guvernul Romaniei din bugetul de stat. Principalele reprosuri aduse de Comisia Europeana Romaniei erau legate de functionarea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Compania de audit Deloitte a efectuat, la cererea Comisiei Europene, un studiu din care reiese ca, dupa o perioada de fluctuatii in legislatie, monitorizarea distribuirii fondurilor europene poate fi considerata, deocamdata, satisfacatoare in Romania, astfel incat amenintarea reducerii subsidiilor nu si-ar mai avea rostul.
APIA are acreditarea
Pe baza acestui raport de audit, care arata ca APIA si-a rezolvat problemele majore, agentia a obtinut acreditarea definitiva. Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, prezinta un raport Comisiei Europene in legatura cu aceste controale de audit efectuate asupra agentiilor de plati pentru agricultura din Romania si Bulgaria.
Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, care i-a prezentat marti comisarului european Fischer Boel un raport privind progresele inregistrate de Romania, a semnat la finalul saptamanii trecute acreditarea celor doua agentii prin care se deruleaza finantarile europene, APIA si Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP). Data-limita pana la care Romania trebuia sa rezolve in special chestiunea acreditarii APIA era 16 decembrie 2007. Totodata, agricultura romaneasca risca activarea clauzei daca nu punea la punct un sistem integrat de administrare si control (IACS) functional.