Atitudinea Europei de a încerca să rezolve criza datoriilor suverane prin scrificii riscă să exacerbeze problemele uniunii, sufocând chiar creşterea de care este nevoie pentru a obţine banii necesari plăţii datoriilor, potrivit unei analize Reuters, scrie Mediafax.
De la Atena la Dublin, şi aproape peste tot între, guvernele impun tot mai multe măsuri de austeritate şi majorări de taxe pentru a convinge investitorii că iau în serios îmbunătăţirea situaţiei finanţelor publice, iar aceştia să începă să împrumute din nou statele din zona euro.
Zelul austerităţii riscă să împingă din nou Europa în recesiune, iar spirala reducerii de cheltuieli, în contextul unei perspective economice slabe, subminează ţintele bugetare şi creşte povara îndatorării, situaţie care face necesare noi măsuri de austeritate.
„Povestea contracţiei şi expansiunii fiscale spune că arăţi că eşti serios prin reduceri de cheltuieli, după care zâna încrederii va veni şi va atrage investiţii private. Povestea aceasta este o minicună. Nu susţii creşterea prin reduceri”, a afirmat Stephen Kinsella, profesor de economie la University din Limerick, Irlanda.
Criza se extinde cu rapiditate în zona euro, urcând costurile de împrumut ale statelor până la niveluri nesustenabile, iar ţările recurg tot mai mult la reduceri de cheltuieli în locul unor reforme structurale dificile.
Urmările sunt cozile mai mari pentru ajutor de şomaj, prăbuşirea companiilor şi presiunea foarte mare asupra serviciilor publice.
Înainte de adoptarea euro, devalorizarea monedei era modalitatea rapidă de a restabili economiile crescute artificial. În prezent este necesară o devalorizare internă, pentru reducerea salariilor şi preţurilor, dar dacă toată lumea taie cheltuieli, de unde să vină cererea de consum?, se mai spune în analiza Reuters.