21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRestructurare de portofolii la SIF-uri

Restructurare de portofolii la SIF-uri

Indicii bursieri au continuat un usor trend pozitiv, de data aceasta BET apreciindu-se foarte putin, cu 0,04%, iar BET-FI mai puternic, cu 1,43%. Ambii indici au inceput saptamana cu o evolutie negativa, pe care au reusit sa o recupereze pana la final.
Volumele de tranzactionare sunt in scadere de peste 50% comparativ cu perioada precedenta, media zilnica fiind de 31,7 mil. RON.
stirea principala care a influentat piata a fost suspendarea autorizatiei de mediu pentru rafinaria Arpechim a Petrom. Dupa ce marti Agentia de Mediu Pitesti a emis decizia privind suspendarea autorizatiei si inchiderea rafinariei Arpechim, pretul actiunilor Petrom (SNP) si Oltchim (OLT) a suferit deprecieri puternice, ambele aflandu-se intre cele mai drastice scaderi ale saptamanii. Totusi, vineri a intervenit un nou comunicat de la SNP, care anunta ca s-a adoptat planul de inchidere.
Oltchim (OLT), recent primit ca membru in Consiliul European al Producatorilor de Vinil, ce reuneste cei mai mari actori din domeniu, a anuntat ca este interesat sa preia intreaga rafinarie, nu numai partea petrochimica de piroliza.
Impact (IMP) a convocat AGA pentru o noua majorare de capital, care va fi propusa in trei variante: 23,5% la pret de 0,85 RON, 21,2% la pret de 1 RON sau 20% la pret de 1,2 RON. Sumele vor fi alocate pentru cumpararea de terenuri, pentru sustinerea planului de a realiza 1,2 mil. mp construiti in 2007.
Kandia-Excelent (EXC) a anuntat finalizarea cumpararii diviziei de produse zaharoase de la Kraft Foods. Principalele active preluate sunt marcile Silvana si Sugus, impreuna cu liniile tehnice de productie. Astfel EXC devine liderul pietei de produse zaharoase.
SIF Transilvania (SIF3) a anuntat ca unul dintre actionarii sai, Cocor SA, a inceput o actiune in instanta pentru anularea hotararii AGA de majorare a capitalului social.
SIF-urile au continuat politica de restructurare a portofoliilor. Cea mai activa a fost SIF Banat-Crisana (SIF1) care a vandut integral pachetul de 27,87% din Constructii Bihor Oradea (COBJ) pentru 8,7 mil. RON. De asemenea SIF1 a vandut 80.000 de actiuni la Ecopack Ghimbav (AMCP) reprezentand 12,32% din capital pentru 6,4 mil. RON, dar va primi 15.395 actiuni subscrise, dar neinregistrare, din majorarea de capital in curs.
SIF3 a vandut intregul pachet de 89,08% din Ialpesco Slobozia, societate necotata, pentru 4,06 mil. RON. SIF Oltenia (SIF5) a cumparat 195.500 de actiuni Biofarm (BIO) la pretul unitar de 0,61 RON. La acelasi pret si SIF Moldova (SIF2) a cumparat 157.000 actiuni BIO.
Broker (BRK) a notificat vanzarea a 210.000 actiuni Mecanica Ceahlau (MECF) la pretul unitar de 12 RON.

Cele mai citite

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...
Ultima oră
Pe aceeași temă