Majorarea pensiilor reprezinta un efort la limita sustenabilitatii, dar daca se va continua cu redistribuirea de fonduri pentru acordarea de beneficii sociale, economia va fi afectata negativ, potrivit sefului Departamentului de Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. "Pensiile si procentele pentru invatamant si cercetare sunt la limita sustenabilitatii, dar daca se va plusa si se va continua cu redistribuirea pentru acordarea unor beneficii sociale, intram intr-o scadere a productivitatii veniturilor bugetare. Nu o sa mai avem de unde redistribui si va trebui sa modificam Codul Fiscal prin cresterea taxarii, ceea ce va destabiliza economia", a declarat luni Ciocanea, intr-o conferinta de presa. El a adaugat ca, pentru adoptarea unor masuri de tipul acordarii de beneficii sociale, trebuie asteptat un timp pentru ca economia "sa acumuleze". "A continua cu redistribuirea reduce competitivitatea economica. Pentru masuri de acest fel – burse, indemnizatii – trebuie sa-i lasi un timp economiei sa acumuleze", a afirmat seful DAE.
Ordonanta de guvern referitoare la rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2007, care prevede majorarea punctului de pensie in sistemul public la 416 lei, a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare luni.
Conform OG 40/2007, valoarea punctului de pensie creste de la 1 septembrie la 416 lei, iar excedentul bugetului de asigurari sociale se va diminua astfel pana la nivelul de 756,5 milioane lei, din care 575,8 milioane lei excedentul sistemului de asigurari pentru somaj si 180,7 milioane lei excedentul Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale. Dupa primele sase luni ale acestui an, bugetul asigurarilor pentru somaj inregistra un excedent in valoare de 415,6 milioane lei.
Ordonanta mai prevede reducerea cheltuielilor totale ale bugetului asigurarilor pentru somaj pe anul 2007 cu 700 milioane lei.