Anul 2006 va fi unul in care vor fi promovate politici de preturi acceptabile pentru toate categoriile de consumatori, prin reducerea costurilor la productia de energie electrica, sustine ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. O declaratie surprinzatoare facuta de Seres in fata membrilor Consiliului Economic si Social, chiar cu o zi inainte ca pretul gazelor naturale sa creasca pentru a doua oara in acest an. Cu aceasta ocazie, el le-a prezentat acestora o sinteza a proiectului pentru Politica Energetica a Romaniei, in contextul integrarii in UE si efectele economico-financiare ale acesteia, precum si implicatiile sociale ale masurilor prevazute in actul normativ.
Printre masurile cuprinse in document se numara si o serie de prevederi menite, dupa cum sustine Seres, sa diminueze impactul social al proiectelor de politica energetica pentru urmatorii ani. In mod surprinzator, documentul elaborat de Ministerul Economiei promite intr-un mod demagogic mentinerea preturilor la energia electrica si gaze naturale la un nivel suportabil pentru populatie si agentii economici din sector. In viziunea lui Seres, acest lucru s-ar putea realiza prin consolidarea pietelor concurentiale de energie, racordarea la piata regionala de energie electrica si gaze naturale, utilizarea optima a resurselor energetice interne, cu costuri reduse; perfectionarea sistemelor de preturi si tarife, reducerea facturii cu energia platita de populatie si de agentii economici prin cresterea eficientei energetice, reducerea consumurilor specifice si utilizarea de tehnologii noi, performante, in sectorul energiei. Adica masuri pentru a caror aplicare sunt necesare fonduri foarte mari, care se vor regasi tocmai in factura energetica. In plus, racordarea la piata regionala de energie si gaze implica alinierea preturilor la cotatiile bursiere internationale ale combustibililor si, deci, cresterea tarifelor interne.
Documentul, care urmeaza sa fie adoptat in scurt timp si de catre Guvern, propune si modificarea sistemului de protectie sociala a populatiei cu posibilitati financiare reduse. Astfel, tariful social pentru energie termica si subventia pentru energie termica ar putea fi inlocuite cu ajutoare sociale destinate numai categoriilor vulnerabile de consumatori.