25.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProiectul de rectificare bugetara taie bugetele a 13 ministere cu peste un...

Proiectul de rectificare bugetara taie bugetele a 13 ministere cu peste un miliard de lei

Bugetele a 13 ministere vor fi reduse in urma rectificarii bugetare cu circa 1,1 miliarde lei, in timp ce cinci ministere vor primi alocari suplimentare cu 6,416 miliarde lei, se arata in proiectul de Ordonanta de rectificare bugetara, obtinut de NewsIn.

Cea mai mare suma alocata in plus de la bugetul de stat va fi transferata Ministerului Muncii, de 5,362 miliarde lei, bani alocati in principal pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, care a depasit la jumatatea anului nivelul prevazut la prima rectificare pentru tot anul 2009.

Ministerul Transporturilor va primi sustinerea transportului feroviar public de calatori si pentru investitii in infrastructura de transport 756,5 milioane lei, iar Ministerul Economie 169,876 milioane lei, suma din care se va asigura si plata datoriilor catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat si pentru plata datoriilor catre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu Jiu.

Totodata, Ministerul Administratiei si Internelor va fi suplimentat cu 66,15 milioane lei, in timp ce Ministerul Justitiei va primi 61,265 milioane lei, in special pentru plata cheltuielilor salariale.

Cel mai mult vor avea de suferit de pe urma rectificarii bugetare Ministerele Dezvoltarii Regionale si Locuintei si Educatiei, ale caror bugete vor fi reduse cu 346,5 milioane lei, respectiv 154,19 milioane lei.

Bugetul Ministerului Sanatatii va fi diminuat, de asemenea, cu 113,12 milioane lei, in principal prin reducerea sumelor alocate cofinantarii programelor cu finantare externa nerambursabila.

Ministerul Mediului va pierde 108,32 milioane lei, iar Ministerul Culturii – 72,39 milioane lei.

La Ministerul Finantelor, bugetul va fi redus cu 74,573 milioane lei, in special ca urmare a economiilor facute la cheltuielile de personal.

Pe de alta parte, alte bugete administrate de Finante vor fi diminuate cu 107,45 milioane lei, prin reducerea cheltuielilor cu dobanzile cu 453,65 milioane lei, diminuarea transferurilor intre unitati ale administratiei publice cu 100 milioane lei, reducerea contributiei Romaniei la bugetul UE cu 70 milioane lei, diminuarea sumei din fondul national de dezvoltare cu 151,3 milioane lei.

In schimb, cresc sumele alocate rambursarilor de credite cu 150 milioane lei, iar fondul de rezerva se majoreaza cu 517,5 milioane lei.

Ministerul Tineretului si Sportului nu scapa nici el de rectificarea bugetara din aceasta saptamana, bugetul acestui minister fiind redus cu 77,9 milioane lei.

Ministerul Turismului va avea un buget diminuat cu 31,18 milioane lei.

Ministerul Agriculturii pierde la rectificare 18,17 milioane lei, mai ales prin scaderea chetuielilor de personal, Ministerul Afacerilor Externe ramane dupa rectificare cu 19,33 milioane lei mai putin, iar Ministerul Intreprinderilor mici si Mijlocii va pierde din sumele alocate cofinantarii proiectelor externe.

Bugetul Comunicatiilor va fi si el redus cu 43,1 milioane lei, prin diminuarea drastica a cheltuielilor cu bunurile si serviciile, iar fondurile allocate Ministerului Public scad cu 4,27 milioane lei ca urmare a reducerii cheltuielilor de personal, mai arata proiectul de rectificare.

In total, cheltuielile de personal scad cu 126,24 milioane lei, cele cu bunuri si servicii – cu 98,85 milioane lei, alocarile pentru programe cu finantare din fonduri externe se reduc cu 1,71 miliarde lei, iar sumele alocate pentru Fondul National de Dezvoltare se diminueaza cu 151,3 milioane lei. In schimb, cheltuielile de capital cresc cu 342,8 milioane lei.

Premierul Emil Boc a declarat ca proiectul de ordonanta care vizeaza rectificarea bugetara va fi adoptat sambata, urmand ca in cadrul sedintei de Guvern de miercuri sa fie abordate principiile si elementele de baza ale rectificarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă