2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProductia industriala a recuperat intreaga scadere generata de criza

Productia industriala a recuperat intreaga scadere generata de criza

Productia industriala a continuat sa creasca in noiembrie pentru a noua luna consecutiv, cu 1,7% fata de luna anterioara, in special, datorita cresterii productiei in domeniul auto, astfel ca indicatorul a reusit sa recupereze intreaga scadere generata de criza. Performanta industriei ar putea contribui la revenirea economiei romanesti pe plus inca din trimestrul IV 2009, spun analistii. De asemenea, de industrie se leaga principalele sperante ale cresterii economice din acest an, care insa depinde de redresarea cererii din zona euro.
Avansul productiei industriale din luna noiembrie s-a datorat cresterii inregistrate in industria prelucratoare, cu 1,9%, fata de luna anterioara, consemnandu-se astfel un maxim al ultimelor 13 luni. Atat in industria extractiva, cat si in cea a energiei electrice, productia s-a mentinut in apropierea nivelurilor din luna precedenta, fiind consemnate scaderi cu doar 0,3%, respectiv 0,4%. Pe acest fond, productia industriala totala a reusit sa depaseasca usor, cu 0,8%, nivelul din octombrie 2008, considerata intr-un fel prima luna de dinaintea crizei.
"Este o veste buna. Productia industriala aproape ca a recuperat scaderea cauzata de criza. Este semnul care arata iesirea din recesiune si putem spera ca suntem pe drumul cel bun. E posibil ca PIB-ul agregat din ultimul trimestru al anului sa inregistreze un plus, in primul rand, datorita industriei. Sectorul auto si cel al utilajelor cred ca au fost principalele motoare ale industriei. Industria va ramane ramura care va performa cel mai bine din economie in acest an, in special pe seama cererii externe", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Pe marile grupe industriale, avansul productiei industriale din noiembrie s-a datorat cresterii activitatii in industria bunurilor de capital (IBC) – cu 2,5% – si in industria bunurilor intermediare (IBI) – cu 1,7%. In schimb, s-au inregistrat scaderi ale productiei in industria bunurilor de uz curent (IBU) – cu 2,3% –, industria bunurilor de folosinta indelungata (IBF) – cu 1,2% – si industria energetica – cu 1,9%.

"Datele despre industrie sunt imbucuratoare. Ar trebui sa vedem insa ce s-a intamplat pe ramuri. Cel mai bine cred ca a mers industria legata de campaniile electorale – cu baloane, afise, bannere, vinuri etc. –, pentru ca s-au cheltuit foarte multi bani, de ordinul a zeci de milioane de euro. Dintre ramurile mai importante, cred ca industria auto a mers cel mai bine, stimulata de programele  «Rabla» din Uniunea Europeana, mai ales din Germania", explica Dan Matei Agathon, secretarul general al patronatului Compirom.
"Sper ca guvernantii, dupa ce inchid bugetul, atunci cand vor trece la achizitii, sa nu ne trezim cu flotile de Mercedes, ci cu automobile Dacia. Daca vrem sa contribuim la iesirea din criza, ar trebui sa promovam consumul produselor romanesti, vezi un mai vechi program promovat de mine – «Fabricat in Romania». Locomotiva Europei  – Germania – arata ca-si revine si de acolo vine si speranta pentru exporturile romanesti. Pe cererea interna deocamdata nu ne putem baza prea mult", a mai precizat Agathon.
Totusi, pe primele 11 luni productia industriala consemneaza o scadere cu 6,8%, in special, pe fondul declinului din industria extractiva – cu 11,5% – si din industria prelucratoare – cu 8,7%. Singura sectiune a industriei care a incheiat primele 11 luni din 2009 in crestere fata de perioada similara a anului anterior este industria energiei electrice si termice, cu un avans de 5,1%.
"Daca la trei luni productia industriala inregistra o scadere cu 11,8%, la sase luni s-a temperat la 10,3%, iar pe primele 11 luni  – la 6,8%. Panta de descrestere din industrie se aplatizeaza. Putem spune ca industria va incheia anul cu o scadere mai mica decat economia pe ansamblu. Nu e o relansare deocamdata, dar e o tendinta de oprire a scaderii", afirma Cezar Coraci, presedintele patronatului UGIR 1903.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă