6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeInvestigații România LiberăProducţia industrială a crescut anul trecut cu 5,6%

Producţia industrială a crescut anul trecut cu 5,6%

Producţia industrială a scăzut în decembrie, faţă de luna precedentă, cu 16,9% ca serie brută şi a stagnat ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, dar pe ansamblul anului trecut indicatorii au crescut, comparativ cu 2010, cu 5,6%, respectiv cu 6,1%, relatează Mediafax.

“În luna decembrie 2011, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 16,9%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-20,9%) şi a industriei extractive (-0,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (-25,1%), industria bunurilor intermediare (-24,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-21,3%) şi industria bunurilor de uz curent (-9,7%). Industria energetică a crescut cu 5,8%”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă. Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1%, iar industria extractivă a crescut cu 4,2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la nivelul lunii precedente.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (+3,5%), industria bunurilor de uz curent (+1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,9%). Industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de capital au scăzut cu 2%, respectiv cu 1,2%.

În luna decembrie 2011, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 2,3%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 6,2%, respectiv cu 2,1%.

Pe marile grupe industriale, industria energetică a crescut cu 5,8%, iar celelalte categorii de bunuri au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-8%), industria bunurilor de capital (-4,4%), industria bunurilor de uz curent (-4,2%) şi industria bunurilor intermediare (-3,6%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 1,4%, susţinută de toate cele trei sectoare industriale. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,3%, industria extractivă cu 3,8%, iar industria prelucrătoare cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria energetică (+7,2%), industria bunurilor de capital (+3,2%) şi industria bunurilor intermediare (+0,2%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,1%, respectiv cu 1,5%.

În anul 2011, comparativ cu anul 2010, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 5,6%, datorită creşterii tuturor sectoarelor industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,3%, industria prelucrătoare cu 5,6%, iar industria extractivă cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor intermediare (+10%), în industria bunurilor de capital (+5,8%), în industria energetică (+4,9%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,1%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 0,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în anul 2011, comparativ cu anul 2010, a crescut cu 6,1%. Cele trei sectoare industriale au avut următoarele creşteri: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,3%), industria prelucrătoare (+6,2%) şi industria extractivă (+4,8%).

Pe marile grupe industriale au fost înregistrate următoarele creşteri: industria bunurilor intermediare (+10,1%), industria bunurilor de capital (+7,3%), industria energetică (+5,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,2%).

Cele mai citite

Tendințe la nivelul pieței de creditare. La ce ne putem aștepta în 2024?

Anul 2023 nu a fost cel mai bun pentru dezvoltatorii imobiliari. Vânzările au scăzut chiar și 30-40 la sută față de anul trecut, iar...

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în...

Rusia – Ucraina, ziua 651: Germania recunoaște întârzierile în livrarea de arme

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se...
Ultima oră
Pe aceeași temă