„Guvernul doreste sa incurajeze productia de combustibili ecologici, pentru ca Romania sa isi poata respecta angajamentele in acest domeniu asumate in procesul de aderare la Uniunea Europeana”, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu.
In acest sens, Guvernul a abilitat Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei sa elaboreze o strategie nationala si un plan national de actiune pentru biomasa. „Combustibilii ecologici se produc din unele soiuri de plante ca floarea-soarelui, rapita sau soia. Astfel, Ministerul Agriculturii si cel al Economiei vor stabili nivelul de sprijin financiar care va fi acordat producatorilor de biomasa pentru a incuraja productia”, a spus Marinescu. Ea a adaugat ca in noul Cod Fiscal au fost deja introduse masuri pentru sprijinirea acestor producatori: „Producatorii de biomasa vor fi scutiti de la plata accizelor”.
„Angajamentul Romaniei fata de UE este sa folosesasca combustibili ecologici in proportie de 2% pana la sfarsitul lui 2007, iar pana in 2010 – 5,75% din totalul combustibilior interni”, a spus purtatorul de cuvant. Aceasta inseamna ca 100.000 tone din combustibilul intern trebuie sa fie biomasa pana in 2007, iar 300.000 tone pana in 2010.
Romania are o capacitate de productie de peste 500.000 tone de biomasa, a mai anuntat Oana Marinescu. Exista firme care deja au inceput sa lucreze pentru producerea biomasei, iar altele au demarat investitii in acest sens.