5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPROBLEME? O bancă a împrumutat 2,5 miliarde de lei de la BNR...

PROBLEME? O bancă a împrumutat 2,5 miliarde de lei de la BNR pentru o săptămână

O bancă a împrumutat miercuri 2,5 miliarde de lei (581 de milioane de euro) de la Banca Naţională a României (BNR), cu scadenţă la o săptămână, la dobânda de politică monetară, de 6,25% pe an, potrivit Mediafax.

Injecţia de lichiditate s-a realizat printr-o operaţiune repo.

Potrivit dealerilor, fie una din băncile din top 10 are o problemă temporară finanţare, fie banii au fost atraşi pentru a fi plasaţi la Ministerul Finanţelor, care în ultima perioadă nu a reuşit să împrumute cât şi-a propus.

În cadrul operaţiunilor repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

Banca centrală a mai împrumutat la mijlocul lunii septembrie o singură instituţie de credit cu suma de 1,55 miliarde de lei (362 de milioane de euro).

Cea mai mare operaţiune repo din acest an a fost realizată în data de 16 august, când BNR a injectat în piaţă 3,2 miliarde lei, dar atunci au participat la operaţiune cinci bănci.

Chiar dacă Ministerul Finanţelor a acceptat în august şi septembrie dobânzi în creştere, planul de finanţare nu a fost îndeplinit. Trezoreria a respins în septembrie două licitaţii, considerând că randamentul cerut de bănci este prea mare.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că vrea să împrumute în septembrie 4,7 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, însă a atras doar 3,13 miliarde lei.

Cele mai citite

Mesajul selecționerului Edi Iordănescu de Ziua Națională a României

Selecționerul echipei naționale de fotbal, Edi Iordănescu, a transmis un mesaj emoționant cu ocazia Zilei Naționale a României. În mesajul publicat pe site-ul Federației Române...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Ciolacu de Ziua Națională

Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediului de afaceri, reprezentanţilor statului sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă