1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPrimul Siloz: Cereri de obtinere a licentelor de depozit pentru 2,3 milioane...

Primul Siloz: Cereri de obtinere a licentelor de depozit pentru 2,3 milioane tone de cereale

Pana la data de 30 iulie a.c., la sediul Ministerului Agriculturii, au fost depuse cereri in vederea obtinerii licentelor de depozit pentru o cantitate 2,310 milioane tone, informeaza Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, citat de Agerpres.

Aceste cereri au fost depuse in baza OG nr. 141/2002, cu modificarile si completarile aprobate, precum si HG privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit si pentru stabilirea contraventiilor si a modului de sanctionare a acestora, aprobate prin HG nr.82/2003.

Termenul de depunere a cererilor la MAPDR, pentru depozitarii interesati in obtinerea licentelor aferente anului 2009 va continua pana la data de 5 august a.c., inclusiv.

Executivul a adoptat recent normele metodologice de aplicare a programului 'Primul Siloz' si au fost stabilite conditiile pentru licentierea depozitarilor de seminte de consum, constituindu-se schema de garantare a certificatelor de depozit.

Astfel, Executivul a creat posibilitatea utilizarii certificatelor de depozit ca garantie pentru obtinerea de credite de productie de catre producatorii agricoli.

Potrivit MAPDR, a fost aprobat formatul licentei de depozit ce urmeaza a se acorda depozitarilor, precum si cel pentru certificatul de depozit care va fi pus la dispozitia depozitarilor licentiati si emis fiecarui producator agricol in calitate de deponent de seminte de consum.

Pentru obtinerea licentei de depozit, se depune o cerere scrisa la Biroul Unic din cadrul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Dupa inregistrarea cererilor, secretarul Comisiei convoaca Comisia, in vederea desemnarii organismelor de audit pentru verificarea si certificarea conditiilor financiare si tehnice ale operatorilor economici care solicita licenta. Comisia va transmite in scris reprezentantilor organismelor de audit decizia de incepere a actiunii de verificare si certificare a conditiilor financiare si tehnice pentru depozitele care au depus cereri de acordare a licentei. Organismul de audit judetean desemnat, impreuna cu reprezentantul operatorului economic care a depus cererea pentru acordarea licentei, se deplaseaza la depozitul care urmeaza sa fie verificat.

Licenta de depozit, cu o perioada de valabilitate de 5 ani de la data emiterii sale, se elibereaza contra unei taxe de 100 lei care se plateste la trezorerie. Licenta se prelungeste, la cererea scrisa a depozitarului, fara a depasi perioada de trei ani, contra unei taxe de prelungire, reprezentand 60 la suta din valoarea taxei pentru acordarea licentei de depozit, la data solicitarii prelungirii.

Pentru obtinerea certificatului de depozit, producatorii agricoli depun semintele de consum in depozitul licentiat. In schimbul marfii depuse si la solicitarea producatorului agricol, depozitarul licentiat elibereaza certificate de depozit, care constituie titlu de credit negociabil, reprezentativ al marfii, la ordin.

Certificatul de depozit poate fi utilizat de producatorii agricoli la garantarea unui credit de la bancile comerciale pentru investitii, sau pentru a vinde cantitatea inscrisa in el in cadrul bursei de marfuri ca alternative ale tranzactionarii directe de seminte de consum.
Certificatele de depozit sunt administrate de FGCR si se predau depozitarilor licentiati la cererea acestora pe baza licentei de depozit. Fondul de Garantare a Creditului Rural-IFN-SA (FGCR) este Administratorul schemei de garantare pentru certificatele de depozit. Certificatul de depozit este valabil pana la data restituirii marfii de catre depozitar, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sale.

In cazul in care depozitul devine indisponibil, Administratorul va stabili contravaloarea certificatului de depozit, calculata la pretul de despagubire, format pe baza informatiilor de pret oferite de sistemul informational pentru piata produselor agricole, publicat saptamanal de administrator.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă