15.4 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăInvestigații România LiberăPrimarul oraşului Ghimbav, reţinut de DNA pentru şapte infracţiuni de abuz în...

Primarul oraşului Ghimbav, reţinut de DNA pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat al DNA transmis de Agerpres, în acelaşi dosar au mai fost reţinute patru persoane. Este vorba despre Ana-Alina Geogean, contabil şef în cadrul Primăriei Ghimbav, cercetată pentru abuz în serviciu şi luare de mită în formă continuată, precum şi Lucia Dulcinatu, Sergiu Gunea şi Radu Tănase, administratori ai unor societăţi comerciale, cercetaţi pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor.

Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Fluture Goman şi Cristinel Goman, pentru complicitate abuz în serviciu şi spălarea banilor în formă continuată, precum şi efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Aurelian Geogean, soţul inculpatei Ana-Alina Geogean, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

„În perioada 2009 – 2015, inculpatul Toma Dorel, primar al oraşului Ghimbav şi ordonator principal de credite, împreună cu inculpaţii Geogean Ana-Alina şi Goman Fluture, în calităţile menţionate mai sus, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor legale, achiziţionarea de produse (stâlpi de iluminat, mobilier stradal etc.), servicii sau lucrări (amenajare şcoli şi terenuri etc.), de la societăţile comerciale controlate de inculpaţii Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel şi Gunea Sergiu”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, bunurile şi serviciile respective au fost achiziţionate la valori supraevaluate, în mod netransparent şi neconcurenţial, fiind favorizate firmele controlate de cei patru administratori. A fost aplicată procedura achiziţiei directe, în acest scop primarul divizând contractele de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii şi fără a include valoarea operaţiunilor sau lucrărilor de instalare.

„Achiziţiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului şef al Primăriei Ghimbav, Geogean Ana-Alina care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condiţiile în care angajarea cheltuielilor s-a efectuat fără a se exercita controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operaţiuni şi fără a se efectua lichidarea cheltuielilor. De asemenea, ordonanţarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimentele de specialitate şi fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor sau executarea lucrărilor”, susţin procurorii anticorupţie.

Procurorii mai susţin că în acelaşi context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, Ana-Alina Geogean a primit, în mod direct sau prin intermediul soţului său, suma totală de 81.700 de lei de la inculpatul Fluture Goman. Mita a fost livrată în cinci tranşe, prin persoane apropiate afaceristului.

Prejudiciul produs bugetului local al oraşului Ghimbav a fost evaluat la 18.014.392 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Fluture Goman.

„În intervalul 2010 – 2015, pentru a disimula originea ilicită şi a intra în posesia sumei totale de 7.794.175 de lei, obţinută în modul descris anterior, inculpatul Goman Fluture i-a determinat pe ceilalţi inculpaţi să transfere această sumă, cu titlul de plăţi pentru operaţiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le administra prin persoane interpuse. Ulterior, banii au fost retraşi în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăţi comerciale, fiind remişi apoi inculpatului Goman Fluture”, precizează DNA.

Dorel Toma, Ana-Alina Geogean şi Lucia Dulcinatu urmează să fie prezentaţi joi la Tribunalul Braşov cu propunere de arestare preventivă. Faţă de inculpaţii Cristinel şi Fluture Goman, procurorii anticorupţie vor înainta aceleiaşi instanţe de judecată o propunere de arestare preventivă în lipsă pentru o durată de 30 de zile.

Cele mai citite
00:01:35

O vacanță în Muntenegru devine evadare din apelul rusesc la mobilizare

Când Alexandru și soția sa Svetlana au sosit pentru o vacanță de două săptămâni în Muntenegru, ei plănuiau să se întoarcă acasă, dar anunțul...

STUDIU: 1 di 5 tineri își dorește să devină celebru

Într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerii, după...
00:00:19

VIDEO: Un bărbat înarmat a fost reținut după ce a deschis focul într-o redacție din orașul siberian Ust-Ilimsk

Un bărbat înarmat a fost reținut după ce a deschis focul luni, 26 septembrie, într-o redacție din orașul siberian Ust-Ilimsk, a anunțat guvernatorul local. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă