1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPreviziuni economice: Comerţul şi serviciile, stabile până în februarie. Industria şi construcţiile...

Previziuni economice: Comerţul şi serviciile, stabile până în februarie. Industria şi construcţiile vor scădea

Perioada decembrie 2013 – februarie 2014 va fi una de o relativă stabilitate în sectorul de comerţ şi servicii, o scădere moderată în industria prelucrătoare şi o reducere mai accentuată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform estimărilor managerilor.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%), potrivit Mediafax care citeazărapoartele INS.

“Pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra tendinţă de scădere accentuată în ceea ce priveşte estimarea producţiei (sold conjunctural -44%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%), iar în ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucrătoare”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit estimărilor din decembrie, activitatea de construcţii va înregistra în următoarele trei luni o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -52%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -42%). De asemenea, managerii preconizează şi o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -40%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, este estimată o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii prognozează o relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -3%), o scădere moderată a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural -7%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +37%).

Numărul angajaţilor din acest sector ar urma să crească uşor (sold conjunctural +6%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -5%), o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%) şi o majorare uşoară a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.

Cele mai citite

Consiliul politic național al PSD se reunește mâine

Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni pentru a stabili strategia electorală a partidului în anul electoral 2024. Liberalii au decis să nu aibă...

Rusia – Ucraina, ziua 655. România susține “Formula de Pace” propusă de președintele Zelenski

Vicepremierul Ucrainei a venit la București și a purtat discuții cu ministrul român al Afacerilor Externe, anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)...
00:00:47

VIDEO. Alegeri prezidențiale în Egipt

Egiptenii au ieșit la vot, duminică, 10 decembrie, în cadrul alegerilor prezidențiale. Abdel Fattah al-Sisi are șansa la un al treilea mandat la putere,...
Ultima oră
Pe aceeași temă