3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPreturile scazute la terenuri si materiale au atenuat caderea brusca din constructii

Preturile scazute la terenuri si materiale au atenuat caderea brusca din constructii

» Sectorul constructiilor va continua sa inregistreze scaderi si in semestrul II, ca urmare a efectelor crizei economice. Insa, sustin analistii imobiliari, caderea brusca inregistrata inca de la inceputul anului in constructii (care se va propaga si in trimestrul IV) s-a atenuat datorita unor oportunitati aparute pe piata, precum scaderea preturilor la terenuri, manopera si materiale.

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a scazut in iunie cu aproape 23% fata de luna iunie 2008. De asemenea, pe durata primei jumatati a anului s-au eliberat 23.864 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 18,8% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Desi in iunie, comparativ cu mai, a existat o crestere de aproximativ 6%, tendinta de scadere din sectorul constructiilor continua sa se manifeste daca ne raportam la anii trecuti, cand evolutiile de ansamblu au fost permanent pozitive.
"Nu numai ca numarul autorizatiilor de construire a scazut, dar mai sunt si alti factori care trebuie luati in considerare. Un anumit numar de autorizatii de construire nu inseamna ca se construiesc tot atatea locuinte. Autorizatiile de construire se iau si pentru alte tipuri de lucrari, de exemplu, renovari ample, si, in plus, nu toti care obtin autorizatii construiesc neaparat", ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Oportunitati de criza
In luna mai, activitatea sectorului de constructii din Romania a inregistrat cea mai mare scadere din Uniunea Europeana si a depasit de peste doua ori reducerea pe ansamblul blocului comunitar, a anuntat Eurostat. In aceeasi luna, volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o comprimare cu aproape 25%. Primele semne ale manifestarii crizei in constructii au inceput in ianuarie si vor continua si in lunile urmatoare. Specialistii spun insa ca scaderile din iunie-iulie sunt atenuate ca urmare a unor oportunitati datorate, culmea, tot efectelor crizei. Insa scaderile tot vor continua.
"Pe de o parte, se construieste mai putin, deoarece oamenii au veniturile mult diminuate si exista, in general, o lipsa de incredere. In schimb, sunt si unele oportunitati, tot generate de criza, care au atenuat oarecum caderile. Preturile la terenuri, la materiale de constructii si manopera au scazut in ultimele luni. Toate acestea nu inseamna insa ca nu vom asista in continuare la scaderi la lucrarile de constructii, poate pana in luna octombrie", a precizat Zilisteanu. Ca urmare a crizei, preturile la terenuri au inregistrat scaderi de pana la 50%, cu diferentieri zonale, iar materialele de constructii s-au ieftinit cu 20-60%, dupa ce in perioada 2006-2008 materialele de constructii au inregistrat o crestere de pret de 80%. In primul semestru tranzactiile cu terenuri au stagnat, iar piata materialelor de constructii a scazut cu 30%.

Cele mai citite

Președintele Iohannis se întâlnește cu ambasadorii țărilor UE, înainte să plece la Consiliul European

Președintele Klaus Iohannis va avea, în după-amiaza de 11 decembrie 2023, o întâlnire cu ambasadorii acreditați în România ai țărilor membre UE. Conform programului anunțat...

VIDEO. Mihăilă a „spart gheața” pentru Parma în campionat

Atacantul român Valentin Mihăilă a marcat primul gol în acest sezon de Serie B pentru Parma, în remiza obținută de „cruciați”, scor 3-3, pe...
00:00:49

VIDEO. Persoane strămutate din Gaza fug din calea fumigenelor

O înregistrare video obținută de Reuters arată cum persoane strămutate din Gaza în tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Fâșiei, fugeau duminică (10 decembrie)...
Ultima oră
Pe aceeași temă