37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreturile energiei termice variaza intre 107 si 213 lei/gigacalorie

Preturile energiei termice variaza intre 107 si 213 lei/gigacalorie

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preturile locale de referinta ale energiei termice valabile in 22 de localitati, tarifele propuse variind intre 107,5 lei pe gigacalorie si 213,62 lei pe gigacalorie, sume care includ TVA.
Metodologia de calcul al preturilor locale de referinta a fost elaborata de ANRE si de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) si a fost publicata in Monitorul Oficial.
Guvernul a aprobat, in luna august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia ter-mica, de 107,5 lei pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de ANRE si ANRSC in colaborare cu administratiile locale. Decizia Executivului vizeaza acoperirea costurilor reale de productie a energiei.
Statul va suporta, pentru o perioada de 3-4 ani, maximum 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice, iar autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei.
Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, a declarat la inceputul lunii septembrie ca pretul mediu al gigacaloriei in marile orase este intre 130 lei si 150 lei pe gigacalorie, respectiv cu circa 20-40% mai mare fata de fostul pret national de referinta. Potrivit lui Toader, autoritatile locale vor putea stabili un pret al energiei termice pentru populatie cu cel mult 7% peste nivelul de referinta, iar aceasta numai daca demonstreaza ca au un program de modernizari. In metodologia de stabilire a preturilor locale de referinta nu este specificat insa acest prag de crestere.
Preturile de referinta sunt stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii. Un alt element este posibilitatea bugetelor locale de a aloca ajutoare populatiei pentru plata energiei termice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă