Cartofii româneşti ar putea ajunge să coste, la iarnă, un euro/kilogram, pentru că inundaţiile şi vremea rea din vestul Europei au făcut ca cererea la export să crească.
Producţia totală de cartofi din acest an este estimată între trei şi patru milioane de tone. Este o cantitate suficientă pentru consum, dar şi pentru sămânţă sau furaje. Cu toate acesta, fermierii vând cartofii cu preţuri cuprinse între 1,2 şi 1,5 lei, adică dublu faţă de anul trecut, potrivit Digi24.
Citeşte şi: Trei beneficii pentru sănătate ale cartofilor dulci
Preţul a crescut după ce în ţări precum Germania, Austria, Slovacia sau Ungaria producţia a fost slabă. Ba mai mult, agricultorii au decis să nu îşi vândă cartofii în această perioadă, ci să aştepte să crească preţurile pentru a ieşi pe profit.
În 2013, suprafaţa cultivată cu această legumă a fost de 41.000 de hectare, faţă de 100.000 de mii de hectare anul trecut.
Potrivit statisticilor, România este pe locul 4 în Uniunea Europeană în ceea ce priveste consumul de cartofi. Un român mănâncă anual, în medie, 92 de kilograme de cartofi.