38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPonta spune că FMI va accepta o nouă privatizare la Oltchim dacă...

Ponta spune că FMI va accepta o nouă privatizare la Oltchim dacă strategia Guvernului este viabilă

Instituţiile financiare internaţionale vor accepta iniţierea unui nou proces de privatizare la Oltchim (OLT) dacă Guvernul va prezenta în acest sens o strategie viabilă, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

El a răspuns astfel la solicitarea jurnaliştior de a clarifica faptul că în memorandumul transmis de Guvern către Fondul Monetar Internaţional este indicată lichidarea voluntară a Oltchim în cazul unui eşec al privatizării.

Premierul a arătat că în discuţiile din ultimele zile de la nivelul Guvernului pentru salvarea Oltchim au fost incluşi şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.

„Discuţiile sunt deja începute”, a adăugat Ponta.

Agenţia Mediafax a relatat, luni, că Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenţie, că Oltchim (OLT) va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează, premierul Victor Ponta susţinând ulterior că societatea va intra în acest caz în administrare specială.

Intrarea combinatului Oltchim în procedură de licihidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligaţie este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.

În memorandumul obţinut de Mediafax sunt prevăzute etapele aferente privatizării, care au şi fost îndeplinite, cu obligaţia suplimentară ca Oltchim să treacă în lichidare voluntară în cazul unui eşec al privatizării.

Documentul prevede astfel publicarea prospectului de privatizare până la jumătatea lunii august, cu intenţia desemnării unui câştigător al licitaţiei până la jumătatea lunii septembrie.

„Dacă privatizarea eşuează, compania va fi trecută în lichidare voluntară”, este angajamentul asumat suplimentar de Guvern.

Ulterior trimiterii acestui document către FMI şi pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat că societatea va fi trecută în administrare specială dacă preţul pe acţiuni nu va fi plătit până luni, 1 octombrie.

Contactat de Mediafax, preşedintele preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, Arin Stănescu, a amintit că lichidarea voluntară a unei companii de stat sau private impune numirea unui lichidator, nu a unui administrator special, de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi presupune, în final, închiderea companiei respective.

Privatizarea Oltchim reprezintă un angajament asumat de Guvern încă din primăvara anului trecut, ca răspuns la solicitarea FMI de a lichida societatea.

Citeşte şi:

Diaconescu: Vom contesta în instanţă decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru Oltchim

Ponta: Am pus capăt CIRCULUI. Guvernul a luat act de ANULAREA licitaţiei pentru Oltchim şi de EŞECUL privatizării

Chiţoiu: Vulpescu TREBUIE schimbat de la conducerea OPSPI

În luna mai 2011, în proiectul de scrisoare de intenţie a fost că, în cazul unui eşec în încercarea de privatizare, Guvernul va proceda la lichidarea companiei. Ulterior, această prevedere a fost eliminată din textul scrisorii pentru a nu tensiona situaţia din combinat şi a nu îngreuna fluxurile comerciale şi financiare ale Oltchim şi nu s-a mai regăsit în angajamentele ulterioare ale Guvernului transmise către FMI.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Ponta a mai afirmat că FMI nu a obligat Guvernul să desemneze un câştigător la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, ci doar ca autorităţile române să organizeze procedura de vânzare a acţiunilor statului.

Întrucât termenul de privatizare al Oltchim a fost amânat de mai multe ori, nu este exclus ca FMI să accepte o nouă încercare de privatizare în următoarele luni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă