10 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPogonaru: FMI estimeaza o reducere cu 17 miliarde a veniturilor bugetare

Pogonaru: FMI estimeaza o reducere cu 17 miliarde a veniturilor bugetare

FMI prognozeaza ca veniturile bugetare vor fi mai reduse in acest an cu 17 miliarde lei fata de estimarea initiala, iar revizuirea tintei de deficit bugetar stabilita prin acordul stand-by, de 4,6% din PIB, va pleca de la aceasta proiectie, a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru, citat de Mediafax.

Reducerea cu 17 miliarde de lei a veniturilor ar insemna o scadere cu 10% a incasarilor estimate la momentul negocierii acordului stand-by cu FMI, in luna martie.

"Se va renegocia cifra de deficit bugetar pornind de la faptul ca se vor incasa pana la finele anului cu 17 miliarde de lei mai putin decat estimarea initiala a Fondului", a afirmat presedintele Asociatiei , dupa intalnirea cu reprezentantii FMI.

Secretarul general al AOAR, Cristian Parvan, a declarat vineri agentiei Mediafax ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le-a spus reprezentantilor mediului de afaceri ca Guvernul va solicita FMI sa accepte pentru 2009 un deficit bugetar de 7% din PIB, in conditiile unei scaderi economice estimate la 7-8%.

Surse oficiale au declarat agentiei Mediafax, la inceputul lunii iulie, ca FMI lucreaza la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%.

Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna martie un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut in acordul stand-by. Guvernul va solicita insa institutiei financiare internationale sa accepte un deficit mai ridicat intrucat situatia economica s-a inrautatit de la momentul negocierii acordului.

Intrebat daca o parte din banii pe care FMI ii va elibera in a doua transa a imprumutului ar putea fi utilizati pentru acoperirea deficitului bugetar, Pogonaru a aratat ca nu s-a adus in discutie o astfel de varianta.

"Lucru principal de facut, este reducerea cheltuielilor bugetare, existand senzatia ca toti banii alocati pentru investitii isi pierd urma in cheltuieli salariale", a spus presedintele AOAR.

Pogonaru a mai aratat ca patronatele au transmis FMI ca resping orice majorare de taxa importanta, cum ar fi TVA sau impozitul pe profit, intrucatr economia reala este deja foarte afectata.

El crede ca in a doua parte a anului va fi esentiala fluidizarea absorbtiei fonduruilor europene.

Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa unii economisti sunt de parere ca PIB-ul ar putea inregistra niveluri si mai scazute in trimestrele urmatoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă