3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPogea: Bancile pot sa dea credite prin programul Prima Casa din august-septembrie

Pogea: Bancile pot sa dea credite prin programul Prima Casa din august-septembrie

Statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case noi cumparate prin Programul "Prima casa" si poate dubla suma garantata la 200 milioane euro daca piata se misca, iar bancile pot sa dea credite din august-septembrie, a declarat sambata, la Realitatea TV, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, informeaza Newsin.

"Daca vreti sa va cumparati un apartament de 100.000 de euro, va duceti la banca si cereti imprumut acei bani. Banca spune ca poate sa va ia avans 30%. Dumneavoastra nu aveti 30% si atunci acest fond de garantare vine si garanteaza bancii. Orice persoana care nu are o locuinta in proprietate are dreptul la asta si va garanta cu locuinta pe care o cumpara. Prin fondul de garantare, guvernul garanteaza 16.000-17.000 de apartamente", a spus Pogea.

Ministrul a explicat ca, in urma discutiilor preliminare avute cu expertii bancilor, acestia au fost multumiti de program, intrucat "acest pachet este cel mai bun mecanism pentru ca ajuta la securizarea riscului de nerambursare".

Bancile au posibilitatea, prin acordarea de credite in cadru acestui program, sa-si reduca cheltuielile cu provizioanele, potrivit ministrului finanatelor, care a precizat ca statul va selecta bancile care vor participa la program pe baza unr criterii precum costurile efective cele mai mici si limitarea avansului la 5%.

Vineri, vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, a declarat ca Ministerul Finatelor Publice a invitat, saptamana trecuta, CEC Bank si alte cinci banci, carora le-a prezentat proiectul Prima Casa.

"Fondul garanteaza irevocabil bancii ca, in caz de default al acestei persoane, el, in cadrul acestei sume, asigura rambursarea. Daca intra in default, rata este de 8-10%", a afirmat Pogea.

Aplicand un factor de multiplicare intre 8 si 11, suma ajunge la un miliard de euro, a aratat ministrul. "In caz ca 5-7% dau faliment, statul ramane cu acel fond locativ pe care il valorifica. Vinde casa", a explicat Pogea.

Miercuri, ministrul finantelor a anuntat, la finalul sedintei de guvern, ca executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casa", prin care va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice.

Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Potrivit premierului Emil Boc, proiectul "Prima Casa" ar urma sa devina operational in cel mult 60 de zile. Premierul a precizat ca "valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de  60.000 de euro" si ca bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.

El a precizat ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.

Premierul a spus ca, prin alocarea celor 100 milioane pentru acest program prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare de un miliard de euro.

Cele mai citite

Primarul Cherecheș anunța că e prieten cu Ciolacu și Ciucă, doar cu patru luni înainte să fie condamnat la închisoare și să fie capturat...

Fostul primar de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care acum este arestat în Germania, anunța cu doar patru luni mai înainte că el este...

Un castel-muzeu privat dedicat lui Dracula s-a deschis în Argeș

O familie cu tradiție în turism a construit cu fonduri proprii un muzeu dedicat lui Dracula. Muzeul se află pe Transfăgărășan, în satul Căpățâneni-Ungureni...

Haos pe piața RCA. Șoferii vor plăti de anul viitor polițe și cu 80% mai scumpe

Sunt aproape un milion de șoferi care au de dus povara falimentului Euroins, după ce asiguratorul a intrat în faliment în luna martie a...
Ultima oră
Pe aceeași temă