Ministrul Muncii, Rovana Plumb, susține că nu există nici un risc în ceea ce privește fondul de pensii și de salarii, după reducerea CAS, conform Agerpres.
"Este posibilă reducerea CAS cu 5 %. S-au făcut calcule împreună cu Ministerul de Finanțe, împreună cu Ministerul Bugetului, astfel încât, prin introducerea de la 1 octombrie 2014, să nu existe un impact pe fondul de pensii și pe fondul de salarii.Vreau să-i asigur pe români că nu există nici un fel de risc în ceea ce privește fondul de pensii și fondul de salarii și vreau să-i asigur și pe cei care reprezintă economia din România că acest proiect de lege și această lege votată de Parlament va intra în vigoare", a spus ministrul.
Întrebată dacă va merge la discuția cu președintele Traian Băsescu, Rovana Plumb a precizat că, după cum se știe, premierul Victor Ponta a declarat că, dacă va fi cazul, va merge el însuși.
"În ceea ce ne privește pe noi, ca Guvern, trebuie să reamintesc că legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a fost adoptată de Parlament în unanimitate. Nu este o decizie electorală, este o decizie asumată de Guvern și de către Parlament pentru a putea crește numărul locurilor de muncă în România", a mai arătat ministrul Muncii.
Ea a reamintit că această măsură fiscală și-a dovedit utilitatea în timpul guvernării Tăriceanu când, în perioada 2006-2008, a fost excedent la bugetul de pensii prin reducerea CAS cu trei puncte procentuale.
"Toate statele membre din Uniunea Europeană, inclusiv Romnânia au deficite la bugetele de pensii. În momentul de față, deficitul la bugetul de pensii este de cinci miliarde de lei. Repet, reducerea CAS nu afectează bugetul de pensii pe anul 2014", a explicat Rovana Plumb.
Referitor la creșterea salariilor personalului din sistemul bugetar, ea a afirmat că joi dimineață experți din Ministerul Muncii s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului de Finanțe în cadrul unui grup de lucru care lucrează în vederea soluționării problemelor apărute în sistemul de salarizare al bugetarilor, cu referire la cele nouă clase de salarizare suprapuse, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie. De acesta beneficiază un milion de persoane, din care 274.000 sunt bugetari.
"Pentru a putea exista o diferențiere între pregătire și diferitele categorii de locuri de muncă, se lucrează pentru modificarea într-un mod cât se poate de corect a coeficienților de ierarhizare, astfel încât să se poată asigura o normalitate în ceea ce privește sistemul de salarizare. Termenul la care acest grup de lucru va finaliza analiza este 1 octombrie 2014", a arătat Rovana Plumb.