Veşti proaste pentru românii care sperau în reducerea ratelor sau la păsuiri din partea bancherilor. Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă mai multe grupuri de clienţi bancari nemultumiţi, consideră ca noua hotărare a Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera deputaţilor că prevederile OUG 50, privind contractele de credit, să nu se aplice pentru creditele în derulare se va transforma într-un adevărat coşmar pentru clienţii băncilor.
„Dintr-o speranţă de mai bine, această ordonanţă s-a transformat într-un coşmar. Aceasta presupunând că acest amendament de-a dreptul absurd va trece prin Parlament şi preşedintele Băsescu va promulga legea. Amendamentul sună aăa: la cererea clientului, băncile pot să decidă dacă aplică sau nu aplică Ordonanţa de urgenţă. Aşadar vor exista clienţi ai aceleiaşi banci, sau ai altor bănci însă cu aceeaşi situaţie, care vor beneficia de ordonanţa de urgenţă, iar alţii nu vor beneficia de ea. Este evidentă discriminarea,” a explicat pentru romanialibera.ro avocatul Gheorghe Piperea.
Avocatul Gheorghe Piperea consideră că legea va putea fi atacată la Curtea Constituţională, iar procesele deschise de clienţi contra băncilor se vor derula în continuare.
„Procesele mele nu vor fi afectate de ordonanţa de urgenţă, pentru că acestea se bazează pe legea 193. Important este ce se va întâmpla cu cele 4,5 milioane de clienţi care nu au dat în judecată băncile. Dacă vor veni clienţii care nu au dat până acum în judecată băncile şi vor vrea să facă acum procese atunci probabil că noua lege va fi atacată la Curtea Constituţională pentru această discriminare”, a mai declarat avocatul Piperea.
Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat, miercuri, un amendament potrivit căruia majoritatea prevederilor OUG 50/2010 privind creditele acordate populaţiei se aplică doar la contractele de împrumut încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ.
De asemenea, deputaţii din comisia de specialitate au aprobat raportul la actul normativ, cu amendamente, care urmează să fie dezbătut în plenul Camerei. Raportul favorabil privind OUG 50 cu amendamente a fost aprobat cu 16 voturi pentru, 4 împotrivă şi 3 abţineri.