1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPensiile speciale vor fi plafonate, pensiile militare reduse

Pensiile speciale vor fi plafonate, pensiile militare reduse

Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele şi indemnizaţiile acordate la ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă, potrivit Mediafax.

Modificările sunt incluse într-un proiect de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor sociale, aflat în stadiu de elaborare.

“Începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, nu se mai acordă, pensia fiind stabilită potrivit reglementărilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, prin utilizarea valorii punctului de pensie de 622,9 lei (faţă de 732,8 lei în prezent – n.r.). Cuantumul pensiilor stabilite potrivit Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat şi ale Legii 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor, cuvenite sau aflate în plată, se diminuează cu 15% începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010”, se arată în document.

Actul normativ stabileşte totodată că dispoziţiile referitoare la pensiile de serviciu cuprinse în legile privind personalul diplomatic şi consular, deputaţii şi senatorii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti, personalul aeronautic civil, funcţionarii publici parlamentari şi inspectorii Curţii de Conturi se abrogă.

“Începând cu 1 iunie 2010, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se aplică. Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse până la 31 mai 2010 inclusiv, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii”, se mai arată în document.

Un alt proiect de lucru al Guvernului, prezentat marţi de Mediafax, prevedea că pensiile speciale vor fi diminuate de la 1 iunie printr-o valoare mai mică a punctului de pensie, dar şi prin aplicarea unei cote de 90%, ca “taxă de solidaritate”, la diferenţa de bani rămasă după deducerea contribuţiei şi impozitului, rezultă din proiectul privind reducerea cheltuielilor.

Un document al MInisterului Finanţelor relevă că Guvernul plăteşte lunar pensii medii de serviciu în cuantum cuprins între 1.176 lei şi 9.182 lei pentru un număr total de peste 8.340 parlamentari, diplomaţi, magistraţi, foşti angajaţi din industria aeronautică şi Curtea de Conturi, cele mai mulţi bani fiind alocaţi direct de la bugetul de stat.

În luna aprilie, Guvernul a prezentat o informaţie generală din care rezulta că statul cheltuieşte anual 120 milioane euro pentru plata pensiilor speciale acordate unui număr limitat de 8.342 persoane care beneficiază de legi speciale, reprezentând 0,14% din totalul pensionarilor.

Cele mai citite

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă