25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPensia facultativa poate fi incasata la 60 de ani, chiar daca nu...

Pensia facultativa poate fi incasata la 60 de ani, chiar daca nu au fost platite 90 de contributii

Participantii la un fond de pensii facultative (Pilonul III), care au implinit varsta de 60 de ani, vor putea incasa activul din contul personal, chiar daca nu au platit 90 de contributii lunare si nu au acumulat suma necesara obtinerii pensiei facultative minime, informeaza Mediafax.

Prevederea a fost inclusa intr-o norma a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, aprobata, miercuri, de Consiliul institutiei.

Prevederile actului normativ se vor aplica pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP.

Administratorul fondului de pensii va vira participantului, printr-o plata unica, activul net acumulat in contul personal, dupa ce acesta a depus, in prealabil, o cerere scrisa la sediul societatii, se arata intr-un comunicat al CSSPP remis MEDIAFAX.

Virarea banilor se va realiza prin mandat postal sau intr-un cont bancar specificat de participant sau beneficiari.

De asemenea, participantul poate sa opteze pentru continuarea platii contributiilor, el putand sa solicite oricand, pe baza unei cereri de plata, contravaloarea activului net personal.

In cazul invaliditatii de gradul I si de gradul II, cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca, participantul are dreptul sa obtina contravaloarea activului sau personal net.

Pentru cazurile de invaliditate de gradul III, participantul are dreptul sa opteze, dupa caz, pentru suspendarea sau pentru continuarea platii contributiilor.

In cazul decesului participantului inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul la plata contravalorii activului personal net sau a cotei-parti cuvenite din activul personal al participantului, dupa caz.

Prescriptia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal al participantului incepe sa curga de la data eliberarii certificatului de mostenitor sau de legatar, respectiv de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de partaj succesoral.

Norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative elaborata in aplicarea Legii 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul www.csspp.ro, rubrica Legislatie, la data publicarii ei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă