„Tendinta se va accentua in urmatorii ani, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana”, spune vicepresedintele Vel Pitar, Alexandru Covrig.
Potrivit acestuia, eliminarea taxelor vamale dupa aderare va facilita accesul consumatorilor autohtoni la produse de panificatie ambalate si produse de patiserie congelate provenite din statele europene. „De aceea, strategia noastra este sa mizam pe diversificarea ofertei de produse, pentru a putea sa fim competitivi. Desi consider ca amenintarea concurentei unor firme straine care vor intra pe piata nu este imediata, trebuie sa fim pregatiti”, spune Covrig. Opinia este impartasita si de presedintele Rompan, Aurel Popescu, care preconizeaza o explozie a vanzarilor de paine ambalata si produse de patiserie congelate pe piata romaneasca, dupa aderare. „E posibil sa vedem o revolutie pe piata, cum s-a intamplat in Elvetia, unde celor mai mari doi producatori le-au scazut vanzarile cu 50%, din cauza unui investitor care a introdus produse conservate de panificatie in toate benzinariile”, a spus Popescu.
El a adaugat ca painea ambalata are in componenta anumiti conservanti, iar „painea clasica” este inclusa in alta categorie, chiar daca reglementarile obliga la comercializarea sa in pungi. Presedintele Rompan estimeaza ca aderarea va determina concentrari pe piata romaneasca a panificatiei, in timp ce in domeniul conex al moraritului va avea loc intrarea unor firme straine mari.
De asemenea, consumul de paine se va reduce, pe fondul unei accesibilitati crescute a consumatorului la painea ambalata sau produsele congelate din import.
„Am fost surprins sa aflu ca Romania importa din Franta produse congelate de patiserie pentru hoteluri si restaurante, de ordinul sutelor de tone. Dupa aderare, sigur vor creste aceste importuri”, a spus Popescu. Patronii din domeniu apreciaza ca piata neagra se ridica la circa 40% din total. „Exista un milion de tone de paine neinregistrata, adica 40% din piata”, a mai spus Popescu.