20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOltchim: În loc de „privatizare de succes" avem pomeni pentru salariaţi

Oltchim: În loc de „privatizare de succes” avem pomeni pentru salariaţi

După „distracţia” cu Dan Diaconescu, Guvernul trebuie acum să rezolve situaţia disperată a multora dintre salariaţii companiei Oltchim. Aceştia vor primi ajutoare din partea statului în urma unor anchete sociale.

Guvernul va acorda ajutoare sociale salariaţilor de la Oltchim după eşuarea privatizării întreprinderii. Totuşi, bani vor primi doar angajaţii care încasează mai puţin decât salariul mediu pe economie, şi nu înainte de a le fi verificate, cu ajutorul primarilor, bunurile mobile şi imobile aflate în posesie, precum maşini şi locuinţe, a declarat ieri ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu. „Putem să le acordăm câte 1.400 de lei în două tranşe tuturor salariaţilor. Nu cred că va fi cazul chiar pentru toţi, dar bani avem”, a menţionat demnitarul. Mariana Câmpeanu a menţionat că lista bunurilor care urmează să fie verificată a fost redactată conform legilor aplicate în cazul altor ajutoare sociale. Deja au fost efectuate circa 300 de astfel de anchete, iar Guvernul estimează că vor fi încheiate controalele cel târziu vineri pentru o mie de salariaţi ai Oltchim.

Un ţap ispăşitor?

Pe de altă parte, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, instituţie care s-a ocupat de privatizarea combinatului din Râmnicu Vâlcea, a demisionat ieri, după insuccesul licitaţiei.

Contractul de privatizare a Oltchim nu a fost încheiat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Nici prim-ministrul nu‑l mai dorea pe Remus Vulpescu în fruntea privatizărilor. Victor Ponta i-a reproşat că s-a lăsat atras în farsa şi circul organizate de Dan Diaconescu.

De altfel, situaţia confuză de la Oltchim a afectat şi mai tare combinatul care se confruntă oricum cu probleme financiare majore. Acţiunile societăţii vâlcene au scăzut ieri cu 14,98%, aproape de limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Scăderea a fost generată toc-mai de ratarea privatizării, chiar dacă au existat anterior opt şedinţe în care acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare.  Datoriile Oltchim se ridică în prezent la peste 700 milioane de euro, dintre care 250 milioane de euro sunt faţă de AVAS, 150 de milioane la Electrica, iar alte 130 milioane de euro sunt faţă de bănci.  

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...
Ultima oră
Pe aceeași temă