27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOficial BCE: Cea mai dificila perioada a crizei a fost depasita

Oficial BCE: Cea mai dificila perioada a crizei a fost depasita

Cea mai dificila perioada a crizei din sistemul financiar international a fost depasita, insa este incert daca bancile au capacitatea de a rezista unui nou val de turbulente economice, a declarat unul din membrii consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), Jose Manuel Gonzalez-Paramo, citat de Reuters si preluat de Mediafax.

"E prematur sa anuntam sfarsitul crizei financiare, insa in mod clar caderea libera a incetat. Sistemul financiar international este inca in faza de ajustare si, in plus, exista un grad ridicat de incertitudine in legatura cu sanatatea institutiilor financiare si capacitatea lor de a rezista unui nou val de turbulente economice", a declarat Gonzalez-Paramo pentru agentia spaniola Europa Press.

Oficialul a indemnat bancile sa-si consolideze in continuare capitalul si rezervele de lichiditati pentru a fi pregatite in fata unor noi provocari, solicitandu-le, totodata, sa reinceapa finantarea economiei.

"Este foarte important ca institutiile de credit sa evite prudenta excesiva", a afirmat Gonzalez-Paramo, precizand ca bancile trebuie sa asigure finantarea gospodariilor si a mediului de afaceri, cautand in acelasi timp noi oportunitati de investitii.

Banca Centrala Europeana s-a angajat sa asigure majorarea resurselor necesare imprumuturilor de care au nevoie companiile si gospodariile, cu scopul a evita o contracatie severa a pietei creditului, a precizat oficialul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă