17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNuclearelectrica: România continuă proiectele din sectorul nuclear

Nuclearelectrica: România continuă proiectele din sectorul nuclear

Reprezentanţii companiei de stat Nuclearelectrica au declarat pentru NewsIn că accidentul nuclear din Japonia nu va influenţa planurile României din sectorul nuclear şi că ţara noastră va continua proiectele din domeniu, iar energia nucleară rămâne în continuare o soluţie la nivel local şi global.

„În primul rând, trebuie subliniat faptul că centrala japoneză de la Fukushima funcţionează pe baza unei tehnologii americane de tipul BWR – Boiled Water Reactor, adică reactor cu apă în fierbere, spre deosebire de reactorul de tehnologie canadiană care operează la Cernavodă şi care utilizează apă grea sub presiune. Sistemele de oprire rapidă pentru cele două tipuri de reactoare sunt diferite din punct de vedere tehnologic, iar o comparaţie între modurile lor de defectare este lipsită de valoare şi sens”, spun reprezentanţii Nuclearelectrica, compania care administrează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă.

Potrivit acestora, nu se pune problema influenţării planurilor de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Energia nucleară rămâne în continuare o soluţie, şi nu o problemă în asigurarea necesarului de energie atât la nivel local, cât şi la nivel global. De asemenea, construirea reactoarelor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este prevăzută în Strategia energetică a României până în anul 2020. Acordul Revizuit cu Investitorii a fost semnat la 28 februarie 2011 şi este valabil până la sfârşitul anului 2012, dată până la care se va finaliza procedura de selectare şi semnare a contractului cu compania care va realiza ingineria, procurarea şi construcţia (IPC) reactoarelor 3 şi 4″, afirmă oficialii Nuclearelectrica.

Aceştia menţionează totodată că proiectul a primit avizul pozitiv al Comisiei Europene, conform articolului 41 din tratatul Euratom. În plus, investitorii rămaşi în proiect, Enel şi ArcelorMittal şi-au exprimat încrederea şi determinarea de a continua proiectul alături de statul român.

Altfel, pentru anul 2011, priorităţile Nuclearelectrica au în vedere în primul rând realizarea tuturor testelor şi măsurilor recomandate de către autoritatea de reglementare din România, cât şi de organismele internaţionale în vederea evaluării securităţii nucleare de la CNE Cernavodă.

„Suntem convinşi că rezultatele acestor teste şi simulări vor evidenţia faptul că CNE Cernavodă respectă toate standardele şi normele naţionale şi internaţionale în ceea ce priveşte securitatea nucleară, că personalul este bine pregătit să facă faţă oricărei situaţii de operare curentă sau de urgenţă şi că procedurile sunt respectate cu stricteţe. Societatea naţională Nuclearelectrica este membră în toate organizaţiile internaţionale (AIEA, WANO, COG) care au misiunea de a disemina experienţa de exploatare dobândită la nivel internaţional. Acestea colectează permanent informaţii privind măsurile de îmbunătăţire care vizează creşterea siguranţei în funcţionare”, precizează reprezentanţii companiei.

Totodată, aceştia spun că pe baza acestor informaţii se implementează anual îmbunătăţiri de soluţii inginereşti care ajung să însumeze în medie 15 milioane de euro pentru două unităţi.

„Nuclearelectrica funcţionează pe baza de strategii pe cinci ani, care au în vedere atât continuarea investiţiei de la Unităţile 3 şi 4, cât şi realizarea lucrărilor adiacente proiectului, în cooperare cu autorităţile competente în domeniu”, informează compania.

Centrala Nuclearo-Electrică (CNE) Cernavodă, singura centrală de acest fel din România, este administrată de compania Nuclearelectrica, al cărui acţionar majoritar este statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Unitatea 1 de la Cernavodă a intrat în exploatare comercială în decembrie 1996, iar Unitatea 2 în septembrie 2007.

Cele mai citite

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...
Ultima oră
Pe aceeași temă