4.4 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Nu mai avem muncitori!"

„Nu mai avem muncitori!”

Patronii intreprinderilor mici si mijlocii sunt ingrijorati de penuria de forta de munca din Romania si cer Guvernului masuri urgente pentru simplificarea legislatiei uceniciei la locul de munca, astfel incat procesul formarii muncitorilor calificati sa se dinamizeze.
„Nu mai avem muncitori. Firmele din sectoarele constructiilor si design-ului nu mai au cu cine sa lucreze, nu se mai gasesc oameni cu pregatirea necesara”, a declarat Ovidiu Niculescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Reprezentantul IMM-urilor a aratat ca a primit o delegatie de oameni de afaceri chinezi dornici de colaborare cu partenerii romani, inclusiv in domeniul fortei de munca.
Mai multe firme din industria textila au recurs recent la angajarea mai multor sute de muncitoare chinezoaice, intrucat s-au confruntat cu o criza acuta de personal in Romania. Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale a Industriei Usoare, a admis ca muncitoarele chinezoaice reprezinta o solutie pentru rezolvarea unor probleme locale, insa fenomenul nu poate fi generalizat la nivelul tuturor intreprinderilor. Probleme cu personalul a avut si constructorul autostrazii Transilvania, firma americana Bechtel, care se gandea la un moment dat foarte serios sa aduca muncitori din China si Pakistan, in cazul in care nu-si va gasi lucratorii necesari pe plan local. In replica la aceste zbateri ale angajatorilor, Guvernul a hotarat sa infiinteze un comitet special care sa incerce sa convinga milioanele de muncitori romani aflati in Spania si Italia sa se intoarca acasa, informandu-i despre noile conditii salariale din tara.
In opinia intreprinzatorilor, piata muncii este dezechilibrata nu numai din cauza migratiei masive a muncitorilor romani, ci si din cauza inexistentei unui sistem suplu de formare a fortei de munca calificate. „Noi ar trebui sa formam sute de mii de persoane pe an, sa-i invatam o meserie ceruta si in tara, si in afara, de pilda dulgher sau zidar. Desi exista cadrul legal al uceniciei la locul de munca (Legea nr. 279/2005), potrivit evidentelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, pana la data de 31 august 2006 a fost autorizat un singur angajator pentru organizarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca. Acesta este o persoana fizica autorizata, din judetul Iasi, un lucrator in comert”, a aratat Nicolescu.
Potrivit Legii nr. 279/2005, angajatorii care formeaza ucenici primesc din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare ucenic, o suma egala cu 50% din salariul minim brut pe tara si o alta suma, de 20% din salariul minim, pentru instruirea teoretica a ucenicului. „Legea este buna, dar se impune simplificarea procedurilor. Ar trebui ca de autorizarea angajatorilor si a maistrilor de ucenicie sa nu se mai ocupe Ministerul Muncii, ci sa treaca la patronate”, a adaugat presedintele CNIPMMR.

Magnetul spaniol adanceste criza

Spania si-ar putea deschide mai repede piata muncii pentru romani si bulgari. Solutia pe care o au in vedere autoritatile de la Madrid prevede ca, in primii doi ani dupa aderare, accesul muncitorilor romani sa se faca pe baza de permis de munca si de viza de munca. La finalul primului an se va face insa o evaluare, in urma careia este posibila ridicarea acestor restrictii. Premierul Tariceanu s-a intalnit cu ministrul spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, si cu ministrul spaniol al Muncii, Jesus Caldera Sanchez-Capitan, ocazie cu care oficialul roman a apreciat modul in care Spania a tratat tema muncitorilor romani si a aratat ca este posibila gasirea unei solutii convenabile celor doua tari. Discutiile romano-spaniole vor continua cu ministrii romani Gheorghe Barbu (Munca) si Vasile Blaga (Interne).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă