1.7 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeInvestigații România LiberăNoi jucatori pe piata regionala a transporturilor aeriene

Noi jucatori pe piata regionala a transporturilor aeriene

Guvernul va aloca 100 de miliarde lei vechi pentru modernizarea Aeroportului International Cluj-Napoca. Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara. Aerobaza este a treia din Romania ca numar de pasageri, dupa cea din Bucuresti-Otopeni si dupa cea din Timisoara. Anul trecut, numarul pasagerilor a depasit cifra de 200.000.

Banii proveniti de la Guvern vor fi folositi pentru prelungirea pistei de aterizare – de la 1.850 de metri, la 2.200 de metri, in prima faza, iar apoi la 2.500 de metri, in faza a doua. Autoritatile doresc, de asemenea, sa construiasca si niste cai suplimentare de rulare. Aeroportul a fost deja deschis si pentru companiile low-cost, iar in viitorul apropiat ar urma sa fie deschis si pentru aeronavele de marfuri. Regia autonoma aflata in subordinea Consiliului Judetean si care administreaza aerobaza intentioneaza sa inceapa constructia unui terminal cargo. Tot la aeroportul din Cluj-Napoca ar urma sa inceapa constructia unui nou terminal pentru pasagerii din Spatiul Schengen, cu o capacitate de circa 400.000 de pasageri anual, precum si a unui hotel.

Noi companii interesate de piata clujeana

Deja autoritatile clujene au primit cu titlu gratuit o serie de terenuri, din partea municipalitatii, pe care ar urma sa fie ridicate toate aceste constructii. In cazul in care banii primiti din partea Guvernului si cei oferiti din bugetul Consiliului Judetean nu vor fi suficienti pentru modernizarea aeroportului, autoritatile ar putea contracta un credit. In prezent, aerobaza este legata prin curse regulate de destinatii din Italia, Ungaria, Germania, Austria si Franta, operate de companiile Tarom, Carpatair si Clubair. De la sfarsitul lunii, compania Blue Air, nou-intrata pe piata clujeana, va deschide si o cursa regulata catre Spania. De asemenea, aeroportul are curse sezoniere catre Turcia, Tunisia si Malta, operate de companii precum Nouvelair, Tunisair, Carpatair, Tarom, Airmalta sau Haemus Air. Cei mai multi dintre acesti operatori companii au intrat pe piata clujeana abia anul acesta. Exista deja intentii ferme si din partea unor companii care vor sa efectueze zboruri regulate spre Londra si spre Praga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă