2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInvestigații România LiberăNemtii nu accepta usor inchiderea fabricii din Bochum

Nemtii nu accepta usor inchiderea fabricii din Bochum

» Transferul productiei de celulare se va face in tari avand costuri salariale mai mici decat in Germania.
» Sindicatele germane au anuntat ca vor face demersuri de contestare a deciziei de inchidere a fabricii.
» Guvernatorul landului Renania de Nord – Vestfalia, suparat si nemultumit de decizia companiei Nokia.

Publicatiile Boston Globe si Financial Times aloca spatii importante disputei referitoare la inchiderea fabricii Nokia din orasul german Bochum si mutarea productiei in Romania si Ungaria. Politicienii nemti si sindicatele au anuntat ca vor contesta decizia inchiderii fabricii din Bochum, desi reprezentantii companiei producatoare de telefoane mobile au precizat ca fabricarea de celulare nu mai e fezabila in Germania.

Schimbarea pietelor

Veli Sundback, vicepresedintele executiv al companiei Nokia, citat de ziarul Financial Times, a declarat ca "din cauza schimbarii pietelor si a exigentelor sporite privind rentabilitatea, fabricarea de celulare in Germania nu mai este fezabila pentru Nokia". Sundback a mai precizat ca Nokia a incercat sa reduca suficient de mult costurile pentru a mentine in functiune fabrica, dar nu a reusit. Articolul din Financial Times consemneaza ca inchiderea unitatii de productie de la Bochum ilustreaza transferul productiei din Europa occidentala in tarile cu costuri mai mici din Europa centrala si de Est. Dincolo de granitele Finlandei – unde Nokia fabrica aparate high-end, compania va produce acum celulare in Europa, in Ungaria si Romania, tari in care salariile sunt de o zecime sub cele din Germania.
De asemenea, sindicatele germane au anuntat ca vor contesta decizia de inchidere a fabricii. Oliver Burkhard, reprezentantul regional al sindicatului IG Metall din domeniul ingineriei, a declarat ca fabrica este inchisa nu pentru ca a inregistrat pierderi, ci pentru ca "nu satisface aviditatea de profituri". Autoritatile au anuntat totodata ca vor trage la raspundere Nokia pentru costurile financiare ale programelor de pensionare si cautare de locuri de munca.

Costuri prea mari

Publicatia americana Boston Globe relateaza ca guvernatorul landului Renania de Nord – Vestfalia, Juergen Ruettgers (un influent om politic din Germania), si-a exprimat nemultumirea cu privire la decizia concernului Nokia de a inchide o fabrica de productie. Ruettgers a respins argumentele potrivit carora costurile ar putea fi prea ridicate si a atentionat ca actiunea ar putea afecta neplacut imaginea Nokia in Germania. "Sunt foarte suparat, mai ales de modul in care s-a intamplat!", a adaugat responsabilul german. "Pur si simplu nu vom accepta acest lucru. Acesta nu este finalul dezbaterii!", a concluzionat Juergen Ruettgers, citat de Boston Globe.
Compania finlandeza Nokia a anuntat ieri ca in prezent testeaza liniile de asamblare la fabrica din Cluj-Napoca, dar inca nu a inceput productia.

Cele mai citite

Cele trei condiții puse de Austria pentru a accepta România în Air Schengen

Austria a pus trei condiții pentru ca România să fie primită în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană. Frontierele terestre constituie un...

România intră complet în Schengen abia la finalul lui 2024, recunoaște premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, deși anunța acum două zile că România intră în Schengen, a revenit asupra acestei declarații și a recunoscut că momentul aderării...

Vlad Pascu, șoferul drogat care a omorât doi tineri, va fi judecat doar pentru ucidere din culpă, nu pentru omor

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a condus mașina sub influența drogurilor și care a accidentat mortal doi studenți, este trimis în judecată...
Ultima oră
Pe aceeași temă