Recompartimentarea prin constructia unei functiuni poate fi o solutie chiar si pentru locuintele noi, atunci cand nevoile familiei sunt astfel satisfacute.
In ansamblurile imobiliare noi sau aflate in constructie, apartamentele de doua camere si garsonierele au suprafete substantial mai mari fata de cele vechi. Preturile de achizitie sunt mai accesibile, iar cei care se multumesc cu dormitoare mai mici sau atunci cand nevoile familiei cresc, le transforma in apartamente cu trei si respectiv doua camere. Imediat dupa nasterea fetitei lor, tinerii Alina si Marius au decis ca e un moment bun sa se mute din apartamentul lor vechi de doua camere intr-unul mai mare.
"Ne doream un apartament neaparat nou, central, intr-o anumita zona, de trei camere, pentru o familie de trei membri. Ofertele disponibile aveau insa suprafete foarte mari si depaseau bugetul nostru. Asa ca am optat pentru un apartament de doua camere in zona Parcului Carol, cu o suprafata de 100 mp, care a costat 126 000 euro. A fost suficient pentru noi si am amenajat inca un dormitor, camera fetitei noastre. Ne-a costat putin peste 3 000 lei", ne-a povestit Alina Dobre.
Lucrarile de amenajare
Pentru amenajarea camerei Mariei s-a renuntat la 13,5 mp din zona deschisa de 58 mp. S-a stabilit ca acest dormitor sa fie amplasat in zona in care se gaseau ferestrele cu dimensiunile cele mai mari. Astfel, un perete intreg al camerei este vitrat in jumatatea lui superioara. Cei doi pereti care practic au dat forma camerei, au fost construiti din profile metalice si placi din gips-carton. Montantii CD60 au fost fixati in ghidajele de pe pardoseala si tavan. Pentru a rigidiza structura metalica, au fost montate doua randuri orizontale de profile. De asemenea, in zona usii, structura metalica a fost bine ranforsata.
Peretii au fost inchisi cu placi din gips-carton cu care au fost placate ambele fete. Intre placi a fost introdus un strat de vata minerala de sticla pentru o buna izolatie fonica si termica. Instalatia electrica existenta a fost extinsa si in zona noilor pereti. Cablurile electrice au fost introduse in tuburi de protectie flexibile care au fost trase prin interiorul peretilor. Pe pardoseala a fost montat acelasi tip de parchet laminat ca in celelalte camere, iar peretii au fost zugraviti.
Poate fi considerata aceasta solutie ca o adaugare de plusvaloare. Daca ar dori sa vanda acum proprietatea, familia ar avea un profit suplimentar fata de ce au cheltuit?
Dat fiind faptul ca in zona respectiva, care este una centrala, nu exista practic o oferta de locuinte noi, cred ca la o eventuala vanzare in momentul de fata s-ar obtine un plus de minim 5%. Daca se intampla ca o familie avand nevoi similare (un copil) sa doreasca neaparat locuinta noua in aceasta zona (serviciu/parinti in apropiere), mai ales ca este si aproape de parc, este posibil sa se obtina chiar 10% mai mult.
Maria Seder, specialist imobiliar