1. Pregatirea suprafetei suport
Peretii pe care urmeaza sa fie montata faianta sunt tencuiti. Pentru obtinerea unor suprafete perfect plane sunt construiti stalpi reper, care asigura o planeitate perfecta pentru toata suprafata.
2. Stabilirea reperelor
Pentru pozitionarea perfecta a placilor este nevoie de stabilirea unei baze plane de la care sa inceapa montajul. Aceasta se realizeaza in urma masuratorilor si a fixarii pe perete a unui profil metalic.
3. Aplicarea adezivului
Adezivul se aplica pe o suprafata mai mare, pentru ca montajul sa se faca mai operativ. Timpul de punere in opera al adezivului este de peste doua ore, ceea ce elimina riscul intaririi inainte de placare.
4. Aplicarea adezivului pe placi
In cele mai multe dintre situatii aceasta operatie nu este necesara, patul de adeziv de pe perete fiind suficient pentru o priza de calitate. Se recurge la ea atunci cand trebuie remediat un deficit de planeitate.
5. Lipirea placilor
Montarea placilor de faianta incepe din zona peretelui opus usii de acces in baie, deoarece aceasta este cea mai vizibila. Fiecare placa este presata pana se aliniaza perfect cu celelalte deja montate.
6. Montajul distantierelor
Distantierele din plastic, in forma de cruciulita, asigura alinierea perfecta a placilor atat in plan orizontal, cat si vertical. Ele se aplica la intersectia placilor, imediat dupa lipirea fiecareia dintre ele.
7. Verificarea planeitatii
Dupa montajul fiecarei placi in parte se verifica planeitatea ei. Operatia se face cu ajutorul unui poloboc lung, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical.
8. Realizarea straifurilor
Montajul se incheie in zonele cele mai putin vizibile (in cazul de fata, zona cabinei de dus). Atunci cand placile nu se incadreaza perfect in dimensiunile peretilor, se masoara suprafata ramasa.
9. Masurarea placilor
Dimensiunile obtinute in urma masurarii zonelor ramase neplacate sunt transpuse pe placile de faianta. Sunt marcate si trasate liniile care vor servi drept reper la taierea placilor.
10. Taierea placilor
Cu ajutorul unei unelte speciale, placile ceramice sunt taiate la dimensiunile necesare. Operatia necesita atentie, deoarece placile se pot sparge in timpul procesului.
CONSTANTIN STEFAN