» SIF Moldova si SIF Banat- Crisana ar putea acorda in acest an actiuni gratuite, majorand astfel capitalul companiilor financiare.
» Votul electronic si presiunile investitorilor straini sunt motoarele transformarii profitului in actiuni.
Cel putin doua dintre societatile de Investitii Financiare (SIF) ar putea dezbate in adunarile generale ale actionarilor (AGA) o majorare de capital prin incorporarea profitului si distribuire de actiuni gratuite, mizand pe intrunirea cvorumului o data cu introducerea votului electronic. "Din discutiile pe care le-am purtat impreuna cu presedintii celorlalte SIF-uri, cred ca macar doua dintre societati vor incerca anul acesta o majorare cu actiuni gratuite, similar cu ce am derulat noi anul trecut", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3).
Conducerea SIF Moldova (SIF2), dupa cum a anuntat inca din 2007, propune actionarilor renuntarea la dividende pentru 2007 in schimbul capitalizarii profitului net si distribuire de actiuni gratuite. Consiliul de administratie al SIF Moldova propune acordarea unei actiuni cu titlu gratuit la fiecare actiune detinuta, adica o dublare a capitalului social, la fel cum a derulat in 2007 SIF Transilvania (SIF3). In 2007, SIF Moldova a obtinut un profit net de 64,87 milioane lei, iar o majorare a capitalului social pana la nivelul dublu inseamna capitalizarea a 80% din castigul net (51,91 milioane lei). Desi a obtinut cel mai redus profit dintre SIF-uri, SIF Moldova a depasit cu 47% estimarile proprii ale profitului.
SIF Banat-Crisana ar putea apela la o majorare cu actiuni gratuite
Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), a declarat ca se astepta la o astfel de decizie din partea conducerii SIF Moldova. "De altfel, am avut si noi discutii pe aceasta tema a majorarii cu acordare de actiuni gratuite si, in cazul in care peste o saptamana consiliul va propune actionarilor o majorare asemanatoare, speram sa intrunim cvorumul, bazandu-ne pe introducerea votului electronic. Una din problemele ce apar, la care lucram deja, este securizarea acestui vot electronic", a mentionat Cuzman. SIF Banat-Crisana a fost foarte aproape acum doi ani sa intruneasca cvorumul (peste 50%), cumuland doar 42% din optiunile de vot. "Aceasta treaba cu majorarea si actiunile gratuite este agreata si de actionari si de presa, iar realizarea ei ar fi ceva ce ar bucura pe toata lumea", a adaugat Cuzman. SIF Banat-Crisana a obtinut anul trecut un profit net de aproape 123 milioane lei, cel mai mare dintre SIF-uri, iar circa 30% din acesta s-a datorat dividendelor primite de la BCR si BRD. Evident, o majorare cu acordare de actiuni gratuite scade performantele pe actiune in viitor.
SIF Muntenia ar putea incerca o majorare anul viitor
Petre Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia (SIF4), spune ca este greu de intrunit cvorumul si la SIF2 si la SIF1. "Ambele SIF-uri aveau circa 40% investitorii straini in actionariat, deci un grad de concentrare destul de ridicat, dar, dupa cum arata statisticile pe ultimele luni, o parte din acestia au vandut si s-a mai dispersat actionariatul. Pe de alta parte, chiar daca se intruneste cvorumul, exista riscul ca, ulterior, majorarea sa fie contestata in instanta, la fel cum s-a intamplat la SIF Transilvania. Problema securizarii votului electronic este si ea una importanta si va trebui rezolvata pana la anul, cand este programata reinnoirea conducerii la toate cele cinci SIF-uri. Poate la anul, o data cu cresterea gradului de concentrare, am putea incerca o majorare de capital de acest fel. Sper ca majorarea de la SIF Transilvania sa fie reglata definitiv in instanta pana la intrunirile AGA", a declarat presedintele SIF Muntenia. z
PROBLEME
» Majorarea de la SIF Transilvania se lamureste pAna In vara
"Toate procesele pe care le-am avut cu Cocor SA le-am castigat. Mai avem in derulare un singur proces cu un angajat al Cocor SA, in care, la termenul urmator din 12 februarie, instanta nu are cum sa nu ne dea castig de cauza. Cocor insa poate sa faca recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei, pe care banuiesc ca a primit-o. Daca face recurs, lucrurile se vor solutiona definitiv pana in vara. Daca nu va face recurs, celalalt proces cu angajatul lor se va termina foarte repede, deoarece se judeca acelasi fond pe care instanta l-a solutionat o data in procesul cu Cocor. Odata incheiata in instanta problema majorarii, vom depune o constatare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si vom cere tranzactionarea actiunilor gratuite, lucru ce ar putea deveni realizabil dupa 15-20 de zile", a explicat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Potrivit lui Fercala, Cocor trebuie sa se astepte la o serie de procese din partea actionarilor SIF Transilvania, prin care acestia vor cere daune pentru ca nu au avut posibilitatea sa vanda actiunile gratuite cand pretul era favorabil in piata.