25.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMircea Duşa: Legal, taxele şi impozitele locale nu pot creşte înainte de...

Mircea Duşa: Legal, taxele şi impozitele locale nu pot creşte înainte de 2014

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, joi, că din punct de vedere legal nu mai pot fi majorate taxele şi impozitele locale pentru 2013, pentru că legea prevede modificarea lor cu cel puţin şase luni înainte de începerea noului an, potrivit Mediafax.

Aflat într-o vizită în judeţul Arad, Mircea Duşa le-a spus jurnaliştilor, că „a văzut la ştiri un subiect foarte interesant”, respectiv că de anul viitor vor creşte de taxele şi impozitele locale, el afirmând că din punct de vedere legal nu este posibil acest lucru.

„Trebuie să fac o precizare: că în conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, şi Legea 27 privind impozitele şi taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotărâre de guvern, adică limitele minime şi maxime, o dată la trei ani. Acest lucru trebuia să se petreacă în prima parte a anului. Impozitele şi taxele locale trebuie să se modifice cu şase luni înainte, ori noi suntem cu două luni înainte de începerea anului bugetar 2013”, a declarat Duşa.

Ministrul a spus că dacă limitele trebuie aprobate din trei în trei ani, „asta nu înseamnă că se majorează impozitele şi taxele locale, mai ales că acestea, până la urmă, se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale”.

„Din punct de vedere legal, oricum nu există această posibilitate pentru anul 2013, ci pentru anul 2014”, a spus Duşa.

Actualizarea impozitelor şi taxelor locale prin indexarea cu rata inflaţiei reprezintă o prevedere expresă din Codul Fiscal, asumată şi în acordul cu partenerii externi, şi trebuia realizată până la 30 aprilie, însă guvernul precedent nu a respectat termenul limită, potrivit Ministerului Finanţelor.

MFP a publicat, miercuri, proiectul de HG privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

„Când am văzut ştirea – căci eu n-am văzut propunerea – l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o „scrisoare pierdută”. După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum”, a spus Ponta la Realitatea TV.

Ministerul Finanţelor a transmis, joi, un comunicat prin care precizează că: „În concordanţă cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiata în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta”.

De altfel, din textul articolului invocat de Ministerul Finanţelor Publice nu rezultă că indexarea ar fi opţională: „(1) În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare.2) Sumele indexate se iniţiază în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, emisă până la data de 30 aprilie, inclusiv, a fiecărui an”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă